Volledig scherm
De restanten van een van de vele brandjes in Brakel. © Meesters Multi Media / Bart Meesters

Rond jaarwisseling extra aandacht voor raddraaiers in gemeente Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Extra aandacht voor raddraaiers. Dat is een van de maatregelen waarmee het Zaltbommelse college van burgemeester en wethouders de overlast en de toenemende schade rond de jaarwisseling terug wil dringen. 

Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen die door lokale partij ZVV zijn gesteld. In de aanloop naar de jaarwisseling 2018/2019 zijn volgens het college de namen van vijftien mogelijke brandstichters genoemd. Zij hebben voor oud en nieuw een waarschuwing van de burgemeester gehad, maar omdat bij hen uiteindelijk geen overtredingen zijn geconstateerd, zijn er geen gebiedsverboden opgelegd. 

Sturen op gedrag

De gemeente, politie en de brandweer gaan eerst evalueren en daarna tijdig de aanpak voor dit jaar bespreken. Ook de dorpsraden worden hierbij betrokken. Met name voor Brakel en Poederoijen wordt gekeken op welke manier gestuurd kan worden op gedrag. In Bruchem, waar het in het verleden ook onrustig was, werpt een door de jeugd georganiseerde vuurwerkshow de laatste jaren vruchten af. 

De gemeente Zaltbommel ziet de afgelopen jaren de kosten van de jaarwisseling stijgen. In de laatste dagen van 2018 en de eerste uren van 2019 zijn veel brandjes gesticht, met milieuschade en schade aan het wegdek tot gevolg. Ook zijn vernielingen aangericht met zwaar vuurwerk. Bij een woning in Brakel sneuvelden de ruiten. De voorpui van de gymzaal in Gameren raakte ontzet, rioolputten liepen schade op en straatmeubilair is vernield. Tot nu toe is de schade becijferd op zeker 65.000 euro. 

Onaanvaardbaar

Eerder kondigde burgemeester Peter Rehwinkel al aan dat het tij moet keren. ,,Wat hier is gebeurd, en vooral dus in Brakel en Poederoijen, is maatschappelijk onaanvaardbaar. En ik hoop maar dat de maatschappij dat ook vindt. We moeten mensen ertoe bewegen dat ze wantoestanden melden. Misschien wel via Meld Misdaad Anoniem, als ze bang zijn voor repercussies.”