Volledig scherm
Plaatsing van een ondergrondse container in Tiel. © Raphael Drent

Ruim 400 bezwaren tegen containers Avri, restcontainer wordt steeds leger

GELDERMALSEN - In totaal 447 bezwaren zijn ingediend tegen de plek waar de ondergrondse afvalcontainers in Rivierenland komen te staan. Dat meldt afvalverwerker Avri. Het dagelijks bestuur heeft de helft beoordeeld en in 8 gevallen een andere plek aangewezen.

Volgens een woordvoerder van Avri loopt de plaatsing van de containers er geen vertraging door op. Vanaf 1 juli moeten inwoners van de gemeenten in Rivierenland hun restafval naar ondergrondse containers brengen.

Alleen herbruikbare grondstoffen als plastic en gft worden dan nog opgehaald. Tot nu toe zijn er 431 containers geplaatst; de laatste 80 volgen de komende weken. In een aantal gevallen is de vergunning nog niet rond of moet er water uit de grond gepompt worden.

Afvalscheiding beter

De bedoeling is dat inwoners minder restafval produceren als ze het zelf weg moeten brengen. Volgens Avri gaat het scheiden van afval nu al veel beter dan vorig jaar.

Was er in 2018 een daling te zien van 121 kilo naar 116 kilo per persoon, het eerste kwartaal van dit jaar is dat verder naar beneden gegaan tot omgerekend 107 kilo per persoon per jaar. Daarmee is het doel nog lang niet bereikt: volgend jaar moet het nog een stuk minder zijn, namelijk maximaal 75 kilo. 

Bij de Raad van State zijn 27 verzoeken ingediend om het werk aan een container stop te zetten. Hiervan zijn 6 verzoeken ingetrokken, 6 verzoeken toegekend en 15 verzoeken afgewezen. 

Tarieven omhoog

Eerder maakte Avri bekend dat de tarieven volgend jaar omhoog gaan. Doordat het Geldermalsense bedrijf meer moet betalen voor de verwerking van bijvoorbeeld restafval en plastic, moet er meer geld van de inwoners binnenkomen om uit te komen. Het basistarief gaat in de plannen van het dagelijks bestuur omhoog van 169 naar 193 euro, terwijl de variabele kosten naar gemiddeld 42 euro zouden gaan. Voor dit jaar rekent het bestuur op een variabel tarief van 50 euro. 

  1. Verdachten gewelddadige woningoverval Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Verdachten gewelddadi­ge woningover­val Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd

    ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel voor alle vier verdachten van een gewelddadige overval op een woning aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. Zo bleek woensdag in de rechtbank in Arnhem. Ook bij die zitting bleef de identiteit van een mogelijke vijfde betrokkene, de mysterieuze ‘regelaar’, onbekend. Wel werd duidelijk dat de overval in de nacht van 1 op 2 december nauwkeurig is voorbereid en gepaard ging met grof geweld.