Bevers die in dijken graven, zijn een risico voor de veiligheid. Daarom grijpt Waterschap Rivierenland in, zoals hier langs de Waal bij Dodewaard.
Volledig scherm
Bevers die in dijken graven, zijn een risico voor de veiligheid. Daarom grijpt Waterschap Rivierenland in, zoals hier langs de Waal bij Dodewaard. © Waterschap Rivierenland

Schadelijke bever in Rivierenland desnoods doden

ZALTBOMMEL - Waterschap Rivierenland zal bevers die zich op een risicovolle of hinderlijke plek vestigen op verschillende manieren proberen te verjagen. Lukt dat uiteindelijk niet, dan mogen ze worden gedood.

Dat staat in het nieuwe beverprotocol dat het waterschap heeft opgesteld. Het gaat namelijk erg goed met de bever. Zo goed, dat het beschermde dier zich steeds vaker nestelt op een onwenselijke plek, zoals in een dijk of in een belangrijke watergang. En dan moeten er goede afspraken zijn over wat er wel en niet mag. 

Aanmoedigen om te verhuizen

Zodra ze zich ergens vestigen, is het aan Waterschap Rivierenland om daar het risico van in te schatten. Heeft de bever echt een verkeerde plek uitgezocht, dan wordt het dier aangemoedigd om te verhuizen. Bijvoorbeeld door het groen dat ze eten weg te halen, door gangen dicht te maken of door dammen weg te halen. Ook kunnen stenen of gaas worden ingegraven. 

Pas wanneer dit allemaal niet heeft gewerkt, mag de bever gedood worden. Daarvoor is nog wel een ontheffing van de provincie nodig. 

Kroon

Op plekken waar ze geen risico vormen, mogen bevers gewoon hun gang gaan. Waterschap Rivierenland noemt de grote knager, met zijn indrukwekkende holen, dammen en burchten, een kroon op de ontwikkeling van natuur en ecologie.

  1. Angstige momenten tijdens wilde achtervolging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje
    PREMIUM

    Angstige momenten tijdens wilde achtervol­ging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje

    ZALTBOMMEL/WAARDENBURG/VELDDRIEL - ,,Dat was wel even schrikken en vooral indrukwekkend.” Natasja de Jong uit Rossum en haar vriend reden zaterdagavond over de Van Heemstraweg van Rossum naar Zaltbommel toen ze ineens allemaal zwaailichten op zich af zagen komen. Voorop reed een auto met een aanhangwagen. Het was de slotfase van een wilde achtervolging met - gelukkig alleen - veel blikschade.