De Waal bij IJzendoorn.
Volledig scherm
De Waal bij IJzendoorn. © Google Earth

Schipper bekeurd voor ontgassen op de Waal

IJZENDOORN - Een 29-jarige Tsjechische schipper van een Nederlandse binnenvaarttanker is door de waterpolitie betrapt op illegaal ontgassen. Dat gebeurde op de Waal ter hoogte van IJzendoorn. 

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid, die aan boord waren van een politieboot, constateerden de overtreding. Ze zagen dat er vanaf twee ventilatoren slangen waren aangesloten op het leidingsysteem en hoorden dat er ventilatoren in werking waren. 

Explosiegevaar

Om te controleren of er sprake was van ontgassen, zijn de agenten aan boord van de tanker gestapt. De schipper verklaarde dat hij zijn lege tanks aan het ventileren was na het vervoer van gasolie en nafta. Daarmee was hij volgens de politie begonnen toen er geen explosief mengsel meer was geconstateerd. Uit metingen van de politie bleek echter dat er nog wel degelijk explosiegevaar was. Ook werd een te grote hoeveelheid van de giftige stoffen tolueen en styreen gemeten. 

  1. Angstige momenten tijdens wilde achtervolging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje
    PREMIUM

    Angstige momenten tijdens wilde achtervol­ging Zaltbommel; soms scheelde het een haartje

    ZALTBOMMEL/WAARDENBURG/VELDDRIEL - ,,Dat was wel even schrikken en vooral indrukwekkend.” Natasja de Jong uit Rossum en haar vriend reden zaterdagavond over de Van Heemstraweg van Rossum naar Zaltbommel toen ze ineens allemaal zwaailichten op zich af zagen komen. Voorop reed een auto met een aanhangwagen. Het was de slotfase van een wilde achtervolging met - gelukkig alleen - veel blikschade.