Volledig scherm
Om de schoorsteen in de Hurwenensche Uiterwaarden staan hekken. © Bertjan Kers/BD

Schoorsteen bij Hurwenen is ‘gevaarlijk terrein’ in afwachting van inspectie

HURWENEN -  ‘Gevaarlijk terrein’ staat er op rode bordjes op de hekken rond de oude fabrieksschoorsteen bij de Hurnse nevengeul. De afzetting heeft te maken met de problemen van iets meer dan vijf jaar geleden. Loslatende ijzeren banden werden toen verholpen met tijdelijke maatregelen. Tijd voor een check. 

In 2014 was het flink mis met de schoorsteen. Er kwamen stukken ijzer naar beneden, afkomstig van versleten spanbanden. die ringen om de schoorsteen moeten de de constructie stevig houden. Schoorsteenbouwer Harm Meijer uit het Groningse Ten Boer moest er aan te pas komen om de schade te herstellen.

Meijer is de enige specialist op dit gebied in Nederland. Volgens hem zijn de hekken nu uit voorzorg neergezet. ,,De levensduur van de banden die ik in 2014 heb aangebracht is ongeveer vier jaar. Eigenaar Rijkswaterstaat heeft me gevraagd om de schoorsteen te inspecteren.”

Quote

Het ooievaars­nest is geen bedreiging voor de schoor­steen.

Harm Meijer, Schoorsteenbouwer
Volledig scherm
De waarschuwingsborden bij de schoorsteen. © Bertjan Kers/BD

De maatregelen die Meijer in 2014 nam waren van tijdelijke aard, maar waren voldoende om de veiligheid van de schoorsteen weer te waarborgen. Op de schoorsteen ligt een flink ooievaarsnest. Dat heeft wel én niet te maken met de komende inspectie. ,,Het nest is geen bedreiging voor de constructie van de schoorsteen”, legt Meijer uit. ,,Op die manier speelt het geen rol. Wel willen we de inspectie uitvoeren voordat de ooievaars weer terugkeren. Dat is ergens tussen eind februari en begin april. Ooievaars keren altijd terug naar het nest dat ze hebben gebouwd.”

Rijkswaterstaat is eigenaar van de schoorsteen en zorgt voor beheer en onderhoud van het bouwwerk. Er zijn nog drie schoorstenen langs Nederlandse rivieren waar Rijkswaterstaat de Groningse specialist voor inschakelt. Die staan in Deest, Elst en Zutphen. De organisatie bevestigt dat het Hurwenense bouwwerk de Groningse inspecteurs op bezoek krijgt.

Onderzoek

,,Wij hebben de bordjes en hekwerken geplaatst. De komende weken wordt de staat van de schoorsteen onderzocht om de actuele toestand te bepalen”, aldus een schriftelijke reactie. Als Rijkswaterstaat inzicht heeft in de staat van het bouwwerk, wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn om de schoorsteen te behouden.

Gedenksteen

Bij de schoorsteen staat een monument met een gedenksteen die is geplaatst bij de opening van de steenfabriek in 1842. Steenfabriek De Lagewaard kwam in 1927 in eigendom van de Zaltbommelse familie Van Lookeren Campagne. Aan de productie van bakstenen kwam een eind in 1992, waarna het complex rond de eeuwwisseling werd gesloopt. Sinds de voltooiing van de nevengeul bij Hurwenen wordt het voormalige fabrieksterrein gebruikt als vluchtplaats voor dieren bij hoogwater.