De koereiger vliegt weg van de behaarde rug van een rode geus in het Munnikenland bij Slot Loevestein.
Volledig scherm
De koereiger vliegt weg van de behaarde rug van een rode geus in het Munnikenland bij Slot Loevestein. © Natuurwacht Bommelerwaard

Sensatie voor vogelspotters: de zeldzame koereiger is gespot bij Slot Loevestein

POEDEROIJEN - De vogelspotters van de Natuurwacht Bommelerwaard zijn dolenthousiast nadat ze dinsdagochtend een koereiger hebben gespot in het Munnikenland bij Slot Loevestein. De kleine reiger wordt maar zo'n tien keer per jaar in Nederland gezien.

Leden van de Natuurwacht Bommelerwaard gaan sinds oktober wekelijks naar het Munnikenland om te inventariseren welke vogels, vlinders en libellen er voorkomen. ,,Bij zonsopgang werden we verrast door de koereiger. Het is voor mij ruim 20 jaar geleden dat ik deze kleine witte reiger in de Bommelerwaard heb gezien", zegt de uitgelaten Ton van Balken. ,,Dat was destijds bij de Meidijk bij Zuilichem.” 

Op de rug van een rode geus

De Munnikenlandse koereiger deed zijn naam eer aan. De vogel zat op de rug van een van de rode geuzen. Deze runderen lopen al ruim 20 jaar rond in het Munnikenland. Van Balken verwacht niet dat de vogel een blijvertje is. ,,Deze is vermoedelijk op doortocht.”

Quote

Het Munniken­land is door de herinrich­ting een geweldig natuurge­bied geworden, bijna te vergelij­ken met de Oostvaar­ders­plas­sen

Ton van Balken, Natuurwacht Bommelerwaard

Het gebied rond Slot Loevestein in het westen van de Bommelerwaard is drastisch veranderd na het terugleggen van de dijk, waardoor de Waal bij hoogwater meer ruimte krijgt. ,,Het Munnikenland is door de herinrichting een geweldig natuurgebied geworden. Bijna te vergelijken met de Oostvaardersplassen, maar dan uiteraard een tikkeltje kleiner. We hebben de afgelopen maanden al veel bijzondere vogels gezien. Als je alleen al de reigers neemt dan zie je vier soorten: de blauwe reiger, de purperreiger en de grote en de kleine zilverreiger.” 

Roerdomp en kwartel

Volgens Van Balken laat de roerdomp zich regelmatig horen. ,,En deze ochtend ook de zeldzame, maar onzichtbare kwartel. Ook broeden er dit jaar weer kluten, tenminste 10 paartjes.”

In 2018 werd de grootste groep koereigers ooit in Nederland gezien in de Biesbosch. 

De koereiger lift mee op de rug van een rode geus.
Volledig scherm
De koereiger lift mee op de rug van een rode geus. © Natuurwacht Bommelerwaard