Volledig scherm
De Sint-Martinuskerk in Velddriel, een van de zeven kerken op de pelgrimsroute die de Raad van Kerken heeft uitgestippeld op de zondag voor Sint-Maarten. © Bertjan Kers/BD

Sint-Maartensfeest: Pelgrimspad langs zeven Sint-Martinuskerken

ZALTBOMMEL/KERKDRIEL - De deuren van zeven kerken in de Bommelerwaard die Sint-Maarten als patroonheilige hebben of hadden zijn zondag 10 november met elkaar verbonden door een pelgrimspad. Het idee voor de bedevaartsroute  komt van de Raad van Kerken. 

De route langs de kerken in Zaltbommel, Rossum, Velddriel en Kerkdriel is 25 kilometer lang. De kerken zijn op deze zondag voor de viering van het Sint-Maartensfeest open voor bezichtiging. In enkele kerken zijn bezinningsmomenten, in de vorm van muziek of het lezen van een meditatieve tekst. 

Wegzending in drie kerken

De start voor wandelaars is om 8.00 uur op drie plekken met een korte meditatie en een wegzending. Dat gebeurt in de Sint-Martinuskerk aan de Oliestraat in Zaltbommel, de hervormde kerk aan de Teisterbandstraat in Kerkdriel en de hervormde kerk aan de Maasdijk in Rossum. 

Fietsers kunnen de route vanaf 13.00 uur op eigen gelegenheid afleggen. Bij alle deelnemende kerken zijn brochures met de route en stempelkaart te vinden. Pelgrims kunnen in de kerken een stempel halen. Bij terugkomst krijgen ze daarvoor een aandenken.