Volledig scherm
Voormalig partycentrum De Heeren van Suylighem aan de Maas-Waalweg in Zuilichem. © Marc Bolsius

Slapen mag op locatie De Heeren van Suylighem niet meer

ZUILICHEM - De gemeenteraad van Zaltbommel heeft donderdagavond de bestemming ’logies’ van voormalig partycentrum De Heeren van Suylighem afgehaald. Een noodgreep die nodig was om een groot woonoord voor arbeidsmigranten op deze plek tegen te houden. 

Het was de tweede keer dat de gemeente Zaltbommel zich in bochten moest wringen om de komst van een ’Polenhotel’ bij de entree van het dorp Zuilichem te voorkomen. Eerder werd al een zogenaamd voorbereidingsbesluit genomen, waarin de komst van grote woonvoorzieningen voor arbeidsmigranten in de gemeente voor een jaar werd geblokkeerd. 

In de tussentijd is de gemeente aan de slag gegaan met het vormgeven van nieuw beleid voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Wethouder Gijs van Leeuwen trok die kar, en deed dat zo zorgvuldig dat het veel tijd kostte. Toen het voorbereidingsbesluit in het najaar van 2018 af liep, waren de nieuwe spelregels nog niet klaar. Ongewenste ontwikkelingen in Zuilichem dreigden weer, en daarom greep het college weer in. Dit keer met een voorstel om het bestemmingsplan voor de locatie ’Heeren van Suylighem’ te wijzigen en overnachten daar onmogelijk te maken. Dat voorstel werd donderdagavond door de volledige gemeenteraad gesteund. Wel met de nodige tegenzin, omdat de eigenaar van het perceel door dit besluit gedupeerd wordt. 

Waar arbeidsmigranten in Zaltbommel wel mogen wonen, zal blijken uit het nieuwe ‘beleid huisvesting van arbeidsmigranten’ van Zaltbommel. Dat ziet binnenkort het levenslicht. 

  1. Geen plek meer 
voor grote distributiebedrijven in Zaltbommel
    PREMIUM

    Geen plek meer voor grote distribu­tie­be­drij­ven in Zaltbommel

    ZALTBOMMEL - Voor wat betreft grote distributiecentra zit Zaltbommel wel aan z’n taks, erkent wethouder Willem Posthouwer. De bedrijventerreinen in Zaltbommel raken vol. De laatste jaren is het hard gegaan, onder andere door de uitgifte van XXL-kavels. ,,We hebben geen grote lappen grond meer beschikbaar en gaan ons nu richten op kleinschalige bedrijvigheid en op revitalisering van bestaande bedrijventerreinen.”