Volledig scherm
Teun Biemond (PHTB) liet in het debat over de herziening van het bestemmingsplan buitengebied van Maasdriel een tegendraads geluid horen. Op de achtergrond verantwoordelijk wethouder Peter de Vries. © Bertjan Kers/BD

'Straks is tuinbouw in gemeente Maasdriel niet meer dan museum'

KERKDRIEL - Door het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied van Maasdriel dreigt voor de tuinbouw een sterfhuisconstructie te ontstaan. ,,Straks is de tuinbouw in deze gemeente niet meer dan een museum." 

Dat zei Peter van Osch, directeur van de Veiling Zaltbommel, bij de eerste commissievergadering over het nieuwe bestemmingsplan. De bespreking van de bestemmingsplanherziening is in tweeën geknipt. Woensdag kwamen de insprekers en de partijen aan bod.  Woensdag 12 juni wordt de vergadering vanaf 18.00 uur voortgezet en zal wethouder Peter de Vries ingaan op de ‘tsunami aan vragen’. 

Los van de grond

Grondgebondenheid van agrarische bedrijven als uitgangspunt voor het bestemmingsplan, dat vindt Van Osch indruisen tegen de ontwikkelingen in de sector. ,,Teelt los van de grond neemt meer en meer toe", aldus de veilingdirecteur.  

Ook aardbeienkweker en ZLTO-vertegenwoordiger Jos van den Broek uit Hedel wees op de problemen die de zachtfruittelers staan te wachten door de regels die door ontwikkelingen in de sector achterhaald zijn. 

Teun Biemond van het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard pleitte juist vóór de beperkingen. Er aan toegeven staat volgens hem haaks op de herstructureringsopdracht van de tuinbouw in de daarvoor aangewezen intensiveringsgebieden. ,,Dan moet je bedrijven in het buitengebied geen extra mogelijkheden bieden om verder te groeien.”