Volledig scherm
Een overzicht van de woonvormen in de nieuwe woonwijk Buitenstad in Zaltbommel. © Gemeente Zaltbommel

Toch ook goedkopere woningen in Buitenstad Zaltbommel

ZALTBOMMEL - In de nieuwe buitendijkse woonwijk Buitenstad komen toch ook goedkopere huizen. Na kritische opmerkingen van verschillende politieke partijen over de hoge huizenprijzen in het plan, is wethouder Willem Posthouwer in overleg gegaan met Waalbommel, de ontwikkelaar van de Buitenstad. Die heeft inmiddels toegezegd dat er alsnog ook goedkopere huizen in het plan worden opgenomen. 

Het gaat dan om woningen vanaf 200.000 euro. In het onlangs gepresenteerde plan begonnen de prijzen nog bij 300.00 à 350.000 euro. Dat viel bij meerdere raadsfracties verkeerd. De SP noemende de Buitenstad zelfs de Goudkust van Zaltbommel. Hoeveel goedkopere huizen er komen, is nog niet bekend. Vanavond (donderdag 20 juni) besluit de gemeenteraad of de ontwikkelaar verder kan met het plan. Dan zal de wethouder ongetwijfeld meer tekst en uitleg over de huizenprijzen geven. 

Wonen op sokkels

De Buitenstad wordt een bijzonder project. Buitendijk, dus blootgesteld aan de invloed van de rivier, komen 280 huizen te staan. Grondgebonden huizen op sokkels, zodat ze bij hoogwater droog blijven. Maar ook hoogbouw, met uitzicht op de Waal of op een van de havens. De wijk komt op de plek van de voormalige scheepswerf, tussen de supermarkt van Albert Heijn en de Waal. AH is nu overigens flink aan het verbouwen. De winkel wordt een stuk groter, bovendien wordt er plaats gemaakt voor een tweede supermarkt: Lidl. Beide winkels zijn straks niet meer vanaf de Steenweg maar vanaf de dijk te bereiken. De wijk krijgt horeca en wandelpaden. En de gemeente gaat zorgen voor een mooie verbinding tussen Buiten- en binnenstad.

Het plan dat er nu ligt, is tot stand gekomen na overleg met een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende belanghebbenden. Als de gemeenteraad akkoord gaat, is de rol van de klankbordgroep waarschijnlijk nog niet uitgespeeld. De bedoeling is dat de groep ook bij de verdere uitwerking betrokken blijft.  Als alles meezit, kunnen de sloopwerkzaamheden op het oude bedrijfsterrein in 2021 beginnen en de bouw in 2022. 

De vergadering van de gemeenteraad begint donderdag 20 juni om 20.00 uur in het oude raadhuis op de Markt in Zaltbommel.