Volledig scherm
De eerste resultaten van de 'sneeuwklokjestransplantatie' van Nederhemert-Zuid naar het Oranjebolwerk in Zaltbommel zijn zichtbaar. © Brigit Groeneveld/BD

Transplantatie werkt: Nederhemertse sneeuwklokjes in bloei op het Oranjebolwerk in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - De tienduizend sneeuwklokjes die vorig jaar zijn uitgestoken op het landgoed van de familie Van Wassenaer  in Nederhemert-Zuid en zijn verplaatst naar het opgeknapte Oranjebolwerk in Zaltbommel hebben de verhuizing overleefd. De eerste staan nu in bloei. 

De transplantatie van de bloemetjes is een klein onderdeel van de restauratie van de stadswallen van Zaltbommel. In tien jaar tijd worden de wallen teruggebracht in de stijl van landschapsarchitect De Virieu. Hij vormde de verdedigingswerken rond de vesting in 1834 om tot een groen park. 

Groot onderhoud

Op alle bolwerken wordt groot onderhoud gepleegd en wordt de oorspronkelijke beplanting hersteld. De Virieu werkte met verschillende soorten bomen en struiken, maar ook met kleurrijke bodembedekkers. Daarnaast worden de paden opgeknapt en keren de bankjes van De Virieu terug in het park. 

Wilde narcissen

Het restauratieproject begon op het Oranjebolwerk. Daar is inmiddels te zien wat de bedoeling is, al is het er nog een beetje kaal. De bloei van de sneeuwklokjes is nog maar het begin. In het najaar hebben leerlingen van praktijkschool De Brug daar namelijk ook 6.000 bollen van wilde narcissen in de grond gestopt. Het resultaat daarvan zal binnenkort te zien zijn. 

De stadswallen zijn een Rijksmonument. Zaltbommel heeft al diverse keren subsidie in de wacht gesleept voor dit restauratieproject. Pas enkele jaren geleden bleek hoe bijzonder de stadswallen van Zaltbommel zijn. De landschapsarchitect die er onderzoek naar deed noemde ze uniek, omdat ze nog helemaal intact zijn.