Volledig scherm
Oud-basketballer Henk Pieters opende deze week het opgeknapte basketbal- en voetbalveldje naast het Cambium College aan de Courtine in Zaltbommel. Hij kreeg hulp van voorzitter van de Van Voordenstichting Ton van Balken en Cambium-rector Hanneke Koster. © Cambium College

Troosteloos hoekje naast het Cambium is nu mooi sportveld

ZALTBOMMEL - Het Cambium College is een mooi basketbalveldje rijker. Of ‘een multi-court’, zoals voormalig topbasketballer Henk Pieterse het noemt, want een potje voetballen kan er ook. Deze week kwam hij naar Zaltbommel om het veldje te openen. 

Gymleraar en teamleider vmbo-tl Coen Spierings (32) nam het initiatief voor de opknapbeurt. Het twintig jaar oude veldje is eigendom van de gemeente en ooit bedoeld als openbaar basketbalveldje, maar die functie heeft het eigenlijk nooit gehad. In de loop der jaren raakte het veldje verloederd en er werd amper gebruik van gemaakt. 

Volledig scherm
Zo lag het sportveldje naast het Cambium College in Zaltbommel er voor de opknapbeurt bij. Gymleraar Coen Spierings kwam met het idee om het op te knappen. © Roel van der Aa

Spiering legt uit waarom. ,,Mijn leerlingen nam ik er als gymdocent niet mee naartoe, want de ondergrond (asfalt, red.) was gewoon gevaarlijk.” En voor basketbal was het veldje niet geschikt, omdat er hekjes onder de baskets stonden.  Een te groot risico voor spelers die naar de basket springen om te scoren. 

Na de zomervakantie ging Spierings de boer op met een plan om het veldje een tweede leven te geven. Met hulp van de gemeente, sponsoring uit bedrijfsleven en stichtingen is dat nu gelukt. Met een nieuwe helderblauwe 'val'-vloer, stevige baskets, andere doeltjes en een betere inrichting heeft het veldje een complete metamorfose ondergaan. 

Zodra de weersomstandigheden het toelaten, gaat het Cambium het veldje inzetten voor de gymlessen. Ook kunnen buurtcoaches en andere organisaties die met sport bezig zijn er gebruik van maken.