Volledig scherm
© Thinkstock

Tuinbouwriolering Zaltbommel kan de grond in

ZALTBOMMEL - De speciale riolering voor het afvalwater uit de tuinbouwgebieden in Zaltbommel kan de grond in. Volgens de Zaltbommelse wethouder Adrie Bragt staat niets de werkzaamheden nu nog in de weg. 

Sinds 2018 mogen tuinders geen verontreinigd water meer lozen. Ze moeten het eerst zelf zuiveren. Omdat er in Zaltbommel voor is gekozen om dit niet individueel maar gezamenlijk aan te pakken, hebben de tuinders uitstel gekregen tot 2021. Voor de tijd moet er een nieuw, apart rioolstelsel liggen, dat het water naar een nieuwe zuiveringsinstallatie leidt. 

Vriezen

Even was het spannend of dit zou lukken, want de procedure voor de zuiveringsinstallatie liep wat vertraging op. Maar volgens Adrie Bragt is nu alles rond en kan het werk beginnen. ,,We kunnen 2021 nog steeds halen, als het niet maanden gaat vriezen tenminste.”

Eerder werd al duidelijk dat het ondergrondse buizenstelsel niet 2.300.000 euro maar 3.124.000 euro kost. Dat wordt volgens Bragt deels opgevangen met de Europese subsidie voor dit project, en deels door de afschrijftermijn te verlengen van tien naar vijftien jaar. In die tijd betalen de aangesloten tuinders het buizenstelsel via de rioolheffing helemaal terug.