Volledig scherm
© Thinkstock

Tuinbouwriolering Zaltbommel kan de grond in

ZALTBOMMEL - De speciale riolering voor het afvalwater uit de tuinbouwgebieden in Zaltbommel kan de grond in. Volgens de Zaltbommelse wethouder Adrie Bragt staat niets de werkzaamheden nu nog in de weg. 

Sinds 2018 mogen tuinders geen verontreinigd water meer lozen. Ze moeten het eerst zelf zuiveren. Omdat er in Zaltbommel voor is gekozen om dit niet individueel maar gezamenlijk aan te pakken, hebben de tuinders uitstel gekregen tot 2021. Voor de tijd moet er een nieuw, apart rioolstelsel liggen, dat het water naar een nieuwe zuiveringsinstallatie leidt. 

Vriezen

Even was het spannend of dit zou lukken, want de procedure voor de zuiveringsinstallatie liep wat vertraging op. Maar volgens Adrie Bragt is nu alles rond en kan het werk beginnen. ,,We kunnen 2021 nog steeds halen, als het niet maanden gaat vriezen tenminste.”

Eerder werd al duidelijk dat het ondergrondse buizenstelsel niet 2.300.000 euro maar 3.124.000 euro kost. Dat wordt volgens Bragt deels opgevangen met de Europese subsidie voor dit project, en deels door de afschrijftermijn te verlengen van tien naar vijftien jaar. In die tijd betalen de aangesloten tuinders het buizenstelsel via de rioolheffing helemaal terug. 

 1. Fruithandel De Groot doelwit van criminelen na onderschepping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie
  PREMIUM

  Fruithan­del De Groot doelwit van criminelen na onderschep­ping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie

  ARNHEM/HEDEL - Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van de Hedelse groente- en fruithandel De Groot afgeperst. Er is zelfs gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’ als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de afpersing en bedreiging blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter donderdag tijdens een inleidende zitting.
 2. Een donkere duik in De Neswaarden
  PREMIUM
  ONDER WATER / VIDEO

  Een donkere duik in De Neswaarden

  AALST - Bij de duik die hij eerder op de dag maakte om naar een verloren telefoon en een portemonnee te zoeken was het ‘alsof het licht aanstond’. Duikinstructeur Pieter van der Heyden wist niet wat hij zag - eigenlijk wat hij niet zag - toen hij vervolgens met buddy Wendy van den Dungen ging duiken in De Neswaarden bij Aalst. ,,De eerste twee meter dacht ik nog ‘dit wordt mooi’, maar op vier meter diepte moest de lamp aan om iets te kunnen zien. En daarna werd het zwart.”