Volledig scherm
Het Zonnelied in Ammerzoden. © Brabant Zorg

Uitbraak MRSA in Zonnelied Ammerzoden is onder controle

AMMERZODEN - De MRSA-uitbraak in verpleeghuis Het Zonnelied in Ammerzoden is onder controle. Dat laat BrabantZorg weten.

Nadat deze resistente bacterie begin februari bij een bewoner werd geconstateerd, zijn maatregelen getroffen in samenspraak met het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en de GGD.  Een uitgebreid onderzoek werd gestart en er kwamen beschermingsmaatregelen. 

Acht bewoners en zes medewerkers

Het onderzoek bestond uit het testen van bewoners en medewerkers op besmetting met de bacterie. In totaal zijn toen acht bewoners en zes medewerkers positief getest. De besmette zorgmedewerkers hebben daarna werkzaamheden verricht zonder direct lichamelijk contact met bewoners. En de bewoners die positief zijn bevonden, zijn met extra beschermingsmaatregelen verzorgd. Door behandeling met medicatie is bijna iedereen inmiddels negatief getest. Slechts bij één persoon is de bacterie nog niet weg. Die persoon wordt momenteel nog steeds behandeld. 

Het Zonnelied is gewoon open voor bezoekers. Dat is in de gehele periode zo geweest. Bezoekers lopen volgens BrabantZorg geen risico op besmetting.

Wat is MRSA?

De Meticilline Resistente Staphylococcus aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok bacterie. Gezonde mensen dragen die bacterie vaak bij zich zonder dat zij daar last van hebben. In sommige gevallen kan de bacterie echter infecties veroorzaken, zoals wondinfecties na operaties en bij patiënten met een verminderde afweer. Besmetting met MRSA vindt vooral plaats via intensief lichamelijk contact en wordt niet overgedragen door bijvoorbeeld het geven van een hand, of  het voeren van een gesprek. 

De MRSA is ongevoelig voor behandeling met de meeste antibiotica. Er zijn wel alternatieven voor behandeling beschikbaar.

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.