Volledig scherm
Baby vaccinatie © Dreamstime

Vaccinatiegraad moet in Zaltbommel omhoog

UPDATEZALTBOMMEL - Dat de vaccinatiegraad in Zaltbommel een flink stuk lager ligt dan het landelijk gemiddelde, zint de lokale politiek niet. Daarom moet er in ieder geval betere voorlichting komen. 

Is gemiddeld in Nederland meer dan 90 procent van de kinderen ingeënt, in Zaltbommel blijft dat percentage steken op 81 procent. En daar maakt de lokale politiek zich zorgen over, zo bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Zeker omdat volgens gezondheidsorganisaties een dekking van 95 procent nodig is om groepsimmuniteit tegen besmettelijke ziektes te bereiken. 

Niet alleen het geloof

De zorgen over de lage vaccinatiegraad kwamen boven drijven tijdens het agendapunt over de begroting 2020 van de GGD Gelderland-Zuid, waar ook Zaltbommel onder valt. Het was SGP-raadslid Liza Biesheuvel die over het inenten van kinderen begon. Het is algemeen bekend dat een deel van zijn achterban vanuit geloofsovertuiging afhaakt. ,,Maar", zo zei Biesheuvel, ,,dat geldt niet voor iedereen. De meningen zijn verdeeld en bovendien ligt de lage vaccinatiegraad niet alleen aan ons", zo nuanceerde hij het beeld over Zaltbommel. ,,Er komen ook hier steeds meer anti-vaxxers, en arbeidsmigranten zijn ook niet altijd ingeënt.”

Biesheuvel benadrukte dat hij iedereen de ruimte wil geven om een eigen afweging te maken. ,,Maar dat moet dan wel op basis van betrouwbare informatie gebeuren. Op internet staan ook veel dingen die niet kloppen. Wij moeten zorgen voor goede voorlichting.”

‘Weigeraars persoonlijk benaderen’

Nico van Wijk (PvdA/GroenLinks) deed daar een schepje bovenop. ,,Die 81 procent is bedreigend. Ik heb er eerlijk gezegd best begrip voor als instellingen niet-gevaccineerde kinderen weigeren, ook al is dat in strijd met de wet. Waarom mensen niet vaccineren, of dat nou op basis van de Bijbel of op basis van internet is, boeit me niet. Er moet gewoon meer geprikt worden. De GGD zou iedereen die nee zegt persoonlijk moeten benaderen.”

Witte vlekken

Volgens ChristenUnie-wethouder Adrie Bragt heeft deze kwestie al de aandacht van het college. ,,We willen volgens mij allemaal hetzelfde: alles uit de kast richting die 95 procent. Daarvoor zetten we al stappen. Zo proberen we op dit moment meer inzicht te krijgen in waar nou precies de witte vlekken zitten. De drie groepen die genoemd zijn, herken ik wel. Voor ons is het belangrijk om te weten op wie we ons precies moeten richten, want dan kunnen we onze aanpak daar op afstemmen.”

Verplichten of niet?

Landelijk speelt op dit moment de discussie over het al dan niet verplicht stellen van vaccinaties. Aanleiding is de toename van ziektes die nagenoeg verdwenen waren, zoals mazelen. Het kabinet gaat komend jaar, op verzoek van de Tweede Kamer, onderzoeken welke extra maatregelen nuttig kunnen zijn om de vaccinatiegraad op te krikken. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) sluit daarbij het toepassen van meer dwang om kinderen te laten prikken, niet uit. 

  1. Opnieuw peperdure auto’s door brand verwoest: wie heeft het gemunt op de eigenaren van campings in Kerkdriel en Kaatsheuvel?
    PREMIUM

    Opnieuw peperdure auto’s door brand verwoest: wie heeft het gemunt op de eigenaren van campings in Kerkdriel en Kaatsheu­vel?

    Wie heeft het gemunt op de Apeldoornse eigenaren van vakantieketen EuroParcs? Die vraag rijst nadat in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw peperdure auto’s in brand vlogen bij de twee villa’s van de familie Vos, ook sinds enige tijd eigenaar van campings in Kerkdriel en Kaatsheuvel. Het zijn autobrand nummer drie en vier in de straat in anderhalve maand tijd.