Volledig scherm
Er worden wel eens lachgaspatronen gevonden in Maasdriel. Vanaf februari gaat de gemeente verkoop en gebruik verbieden. © ANP

Verboden in Maasdriel: gebruik en verkoop van lachgas

KERKDRIEL - Lachgas is vanaf februari in Maasdriel verboden. De gemeente gaat daarvoor de regels aanpassen, zodat er tegen kan worden opgetreden. Ook zal de verkoop van lachgas tijdens evenementen in Maasdriel niet langer zijn toegestaan.

Dat heeft burgemeester Henny van Kooten de gemeenteraad laten weten. Bianca Laheij (CDA) had gevraagd of de gemeente iets kan doen, nu er landelijk geen meerderheid blijkt te zijn voor een lachgasverbod. De algemene plaatselijke verordening, het gemeentelijke ‘wetboek’ - biedt daarvoor uitkomst.

Zorgen over gebruik in het verkeer

Volgens Laheij veroorzaken gebruikers van het gas veel overlast en zij wilde weten of dat in Maasdriel ook het geval is. Er worden wel eens lachgaspatronen gevonden, reageerde Van Kooten. ,,De signalen zijn er dus. Mensen van Jongerenwerk en IrisZorg (verslavingszorg, red.) spreken jongeren er op aan als ze merken dat er lachgas wordt gebruikt. Ik maak me, net als het CDA, met name zorgen over het toenemende gebruik van lachgas in het verkeer.”

Jaarwisseling

Zaltbommel heeft de plaatselijke regels al aangepast om tegen gebruik en verkoop van lachgas te kunnen optreden. Dat gebeurde in november, zodat de nieuwe regels al van kracht zijn tijdens de jaarwisseling.