Mensen met luierafval moeten veel vaker naar een ondergrondse container van Avri.
Volledig scherm
Mensen met luierafval moeten veel vaker naar een ondergrondse container van Avri. © Brigit Groeneveld/BD

Vergoeding voor luierafval? Dan ook voor ouders van jonge kinderen

ZALTBOMMEL - Als mensen tijdelijk een tegemoetkoming in de extra kosten voor luierafval kunnen krijgen, dan ook de mensen met kleine kinderen. Anders is er sprake van leeftijdsdiscriminatie.

Dat was de strekking van een verontwaardigde e-mail naar burgemeester Pieter van Maaren van Zaltbommel. De gemeente beschouwde het bericht als bezwaar en daarom zat de jonge vader uit Zaltbommel dinsdagavond bij de bezwaarschriftencommissie. Want als je met één kind van een jaar oud al twee keer in de week extra met een zak afval naar de container moet, waarom moet je dan anders behandeld worden als anderen die veel incontinentieafval hebben? ,,Een luier is toch een luier?”

Quote

Een luier is toch een luier?

Bezwaarmaker

De gemeenteraad van Zaltbommel besloot in november dat mensen een tegemoetkoming van 52 euro per half jaar kunnen aanvragen als ze om medische redenen of hoge leeftijd incontinentiemateriaal, luiers dus, moeten gebruiken. Zakken van 30 liter afval in een Avri-container storten, kost inmiddels ruim een euro per keer.

Babytijd is net zo goed een levensfase

Het ging de Bommelaar dus niet om een persoonlijke afwijzing van een tegemoetkoming, maar om het principe. ,,Als de gemeente mensen uitsluit met deze regeling, dan vind ik dat niet netjes. Ook jonge ouders hebben extra kosten voor dit afval. En de babytijd is net zo goed een levensfase, de reden waarom oudere mensen wel aanspraak kunnen maken.De gemeente heeft een regeling voor een kleine groep mensen, de grootste wordt uitgesloten.”

Maasdriel moet nog besluiten

Het Bommelse ‘bezwaar’ kan nog van invloed zijn op de andere helft van de Bommelerwaard. Maasdriel neemt 20 februari een besluit over een tijdelijke regeling.