Volledig scherm
Zwemmers in De Neswaarden in Aalst. © Marc Bolsius

Verondiepen Neswaarden, wat voor slib wordt daarvoor gebruikt? Partijen Zaltbommel ongerust

AALST/ZALTBOMMEL - De verondieping van De Neswaarden in Aalst kan niet doorgaan zolang er geen duidelijkheid is over de kwaliteit van het baggerslib dat daarvoor wordt gebruikt. Daar vraagt PvdA/GroenLinks aan het college van Zaltbommel.

PvdA/GroenLinks is in de pen geklommen na de uitzending van tv-programma Zembla van BNN/Vara. De redactie van Zembla deed onderzoek naar het gebruik van grond voor het verondiepen van voormalige zandgaten. Conclusie was dat de controle en handhaving op het ondieper maken van plassen ernstig tekort schiet. En dat er in Nederland de afgelopen tien jaar naar schatting 10 miljoen kuub verontreinigde grond en vervuild baggerslib is gebruikt.

Gamerensche Waarden

Het storten van grond in De Gamerensche Waarden wordt door Zembla als een van de voorbeelden aangehaald. Daar zou een toezichthouder, ingehuurd door Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland, het storten van met asbest verontreinigd slib door de vingers hebben gezien.

De verondieping van de put van recreatiegebied De Neswaarden staat gepland voor 2020. PvdA/GroenLinks  trekt nu aan de noodrem, met steun van de Socialistische Partij. Met het ondieper maken van de plas willen de eigenaren van de put, Staatsbosbeheer en de gemeente Zaltbommel, de recreatiemogelijkheden uitbreiden. Zaltbommel en Staatsbosbeheer krijgen betaald voor het gebruik van de grond door degene die er vanaf moet. Met dat geld zijn de investeringen in het recreatiegebied te bekostigen.

‘Gelijke of betere kwaliteit’

In februari gaf het college als toelichting op het voorstel dat verondiepen zal gebeuren ‘met grond van gelijke of betere kwaliteit dan de huidige bodem’. ‘De verondieping brengt geen overlast, gevaar voor de volksgezondheid, vermindering van het zwemgenot of iets dergelijks. De kwaliteit van grond en/of slib wordt vastgelegd in vergunningen, verstrekt door Rijkswaterstaat. Wij waken over de kwaliteit door een onafhankelijk toezichthouder aan te stellen die elke vracht controleert op papieren en kwaliteit.’

Daar hebben raadsleden Nico van Wijk en Frits van der Schans weinig fiducie meer in. Zij willen weten hoeveel verontreiniging in de bagger is toegestaan en om welke stoffen het gaat, aan wie de toezichthouder rapporteert en welke machtsmiddelen de gemeente heeft om stortingen te stoppen.

  1. In Zaltbommel boodschappen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari
    PREMIUM

    In Zaltbommel boodschap­pen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari

    ZALTBOMMEL - Op zondag naar de supermarkt Rossum, Hedel of zelfs Den Bosch voor een pak yoghurt of een diepvriespizza? Vanaf 16 februari is dat niet meer nodig. Dan kunnen de inwoners van Zaltbommel hun boodschappen op zondag ook om de hoek doen. De supermarkten in de kern Zaltbommel, de nieuwe Lidl, Albert Heijn, Jumbo Zaltbommel en de Aldi, zijn vanaf die dag wekelijks open van 13.00 tot 17.00 uur. Uitzondering is de Coop aan de Schans.