Volledig scherm
Na de tweede telling blijkt dat vier mensen met voorkeursstemmen in de raad van West Betuwe komen. © William Hoogteyling

Vier mensen met voorkeursstemmen in gemeenteraad West Betuwe

Vier mensen komen op basis van voorkeursstemmen in de gemeenteraad van West Betuwe, de gemeente die over ruim een maand ontstaat na de fusie van Lingewaal, Geldermalsen en Neerijnen. Dat blijkt uit de tweede telling, waarvan de resultaten zojuist gepresenteerd zijn.

Zo moet de nummer vijf op de lijst van Dorpsbelangen, Henk de Man uit Spijk, plaats maken voor Rutger van Stappeshoef uit Rhenoy. Hij was negende op de kieslijst. Dorpsbelangen behaalde vijf zetels.

Bij D66 heeft Vic Bogerman uit Spijk pech, omdat Rita Boer Rookshuizen-de Joode uit Tricht (de nummer drie op de kieslijst) een voorkeurszetels wist te behalen. De partij wist woensdag twee zetels te bemachtigen in de nieuwe gemeenteraad, die op 2 januari wordt geïnstalleerd.

Bij het CDA (vier zetels) bijt de vierde op lijst, Hans Buitenhuis uit Geldermalsen, in het stof. Hij moet plaatsmaken voor Ad van Krieken uit Herwijnen, die op een onverkiesbare achtste plek stond.

Wethouder

Bij de ChristenUnie grijpt Linda van Willigen-Verstegen uit Asperen, nummer drie op de lijst, naast een raadszetel. In haar plaats maakt huidig wethouder Govert van Bezooijen van Lingewaal aanspraak op een plek in de gemeenteraad. Hij stond op plek vier.

Alle kandidaten moeten hun raadszetel nog wel accepteren. Bij de verkiezingen van gisteren haalden alle tien de deelnemende partijen twee of meer zetels. Dorpsbelangen en SGP kwamen met vijf zetels als grootsten uit de bus.