Passagiers van de voetveren zitten of staan vaak dicht op elkaar. En daarom gaan de voetveren dit seizoen later in de vaart.
Volledig scherm
Passagiers van de voetveren zitten of staan vaak dicht op elkaar. En daarom gaan de voetveren dit seizoen later in de vaart. © Erik van 't Hullenaar

Voetveren slaan de lente over: risico op besmetting met coronavirus op kleine bootjes is te groot

HEEREWAARDEN - De tien toeristische voet- en fietsveren over de Waal, Maas, Lek, Neder-Rijn en Linge varen vrijwel de hele lente niet uit. De pontjes gaan op zijn vroegst op zaterdag 13 juni het water weer over.

Exploitant Uiterwaarde vindt dat de vrijwillige schippers, kaartjesverkopers en klanten op de krappe scheepjes te veel risico lopen op besmetting met het coronavirus. Het besluit viel deze week, nadat de overheid de maatregelen om het coronavirus in te dammen verlengde. Een van de voetveren van Uiterwaarde vaart tussen Heerewaarden en Varik.

Niet noodzakelijk

,,Om genoeg afstand van elkaar te kunnen houden, zou je maar twee of drie mensen tegelijk aan boord kunnen laten”, zegt directeur Alex Kwakernaak. ,,En dan nog: mensen raken de relingen aan, moeten kleine bedragen afrekenen. Ook zijn veel vrijwilligers en passagiers al wat ouder, en lopen ze dus meer risico. De pontjes zijn bovendien leuk voor de toeristen, maar geen noodzakelijke voorziening. Als organisatie lopen we ook niet veel inkomsten mis.”

De voetveren zouden oorspronkelijk op 2 mei weer in de vaart komen. Ze zouden tot die tijd alleen in de weekenden varen.  13 juni is de datum dat de dagelijkse dienstregeling weer zou starten. 

 1. Man (20) aangehouden in onderzoek handgranaat voor appartement in Kerkdriel, spoot met graffiti getal ‘99'
  update

  Man (20) aangehou­den in onderzoek handgra­naat voor apparte­ment in Kerkdriel, spoot met graffiti getal ‘99'

  KERKDRIEL - De politie heeft vorige week een verdachte aangehouden in het onderzoek naar de handgranaat die op 13 januari voor een appartementencomplex in Kerkdriel werd gevonden. Het gaat om een 20-jarige man uit de regio Utrecht. In beelden van Opsporing Verzocht dinsdagavond is te zien hoe iemand het getal ‘99' met graffiti spuit naast de brievenbus, voordat de granaat werd gegooid.
 2. Boerenpicknick in Bommelerwaard: ‘We komen op plekken waar we nog nooit zijn geweest’

  Boerenpick­nick in Bommeler­waard: ‘We komen op plekken waar we nog nooit zijn geweest’

  HEDEL - In de schaduw bij melkveehouderij en boerengolf van de familie Van Zeelst is het heerlijk toeven. De vriendinnen Karin Penders uit Hedel en Vera Broks uit Breda hebben net de restjes van de uitgebreide boerenpicknick verzameld en het afval ingeleverd. ,,We hebben wel een beetje gesmokkeld, we hebben nog maar 0 kilometer gefietst. Maar de picknick was heerlijk met de volle roomboter en de smakelijke kaas. Leuk al die lokale producten. Het is hier super, we zien de koeien hier langslopen.”