Volledig scherm
© BD

’Voor dempen kikkerpoel Zaltbommel geldt vrijstelling’

ZALTBOMMEL - Het dempen van twee waterpartijen bij winkelcentrum Portage in Zaltbommel is volgens een woordvoerster van de gemeente Zaltbommel volgens de regels verlopen. In deze poelen zaten tientallen kikkers. Die staan weliswaar op de lijst van beschermde dieren, maar voor sommige soorten geldt volgens de woordvoerster een vrijstelling. En dat was hier het geval. 

Vlak voor het pinksterweekend ontstond ophef over de werkzaamheden ter hoogte van de Aldi-supermarkt. Buurtbewoners vreesden dat bij het dempen van de twee poelen de tientallen kikkers die daarin zaten, het leven hadden gelaten. De gemeente liet toen al meteen weten dat de aannemer de beestjes eerst had gevangen en in een andere sloot heeft gezet. 

,,De werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de geldende gedragscode Flora en Fauna", vult een gemeentewoordvoerster nu aan.  ,,Daarin staan gedragsregels die beschrijven op welke manier schade aan beschermde dieren en planten zo veel mogelijk wordt voorkomen bij het uitvoeren van activiteiten. De kikkers zijn gevangen volgens de beschreven vangmethode en overgeplaatst in de naastgelegen watergang.”

In de poelen zaten groene kikkers. Omdat dat een veelvoorkomende soort is, geldt hiervoor een vrijstelling en is er dus geen speciale ontheffing nodig.