Volledig scherm
Boodschappen doen op zondag, dat kan mogelijk binnenkort ook in de stad Zaltbommel. © Thinkstock

Voorstel: supermarkten in stad Zaltbommel op zondag open

ZALTBOMMEL - Als de gemeenteraad in april ja zegt, mogen de supermarkten in de stad Zaltbommel iedere zondagmiddag open zijn, zonder dat ze daar een ontheffing voor aan hoeven vragen. 

Volgens het college van burgemeester en wethouders is er behoefte aan zondagopenstelling in de stad, zowel bij de supermarktondernemers als bij de inwoners. Om die reden gaat er nu een voorstel naar de gemeenteraad om de verordening winkeltijden alleen voor de supermarkten aan te passen. 

Vanwege de zondagsrust staat de gemeente nu slechts acht keer per jaar een koopzondag voor alle winkels toe, meestal rond feestdagen zoals Sinterklaas en Kerstmis. Maar daar kunnen de supermarkten niets mee, zo hebben ze aangegeven. Ze willen ook op zondag een relatie met hun klanten op kunnen bouwen. 

Buurgemeente

Bovendien zien zij dat inwoners op zondag afreizen naar buurgemeente Maasdriel, waar de supermarkten al langer op zondag open zijn. Het college zegt dat de gemeente regelmatig via sociale media en telefonisch benaderd wordt door mensen die vragen wanneer de winkels ook in Zaltbommel nou eens op zondag open gaan. 

Albert Heijn in Zaltbommel besloot om niet langer af te wachten en vroeg onlangs vrijstelling van de huidige verordening aan. Die mogelijkheid is er namelijk. Het college stelt nu voor om het verzoek van Albert Heijn even te parkeren en hier een breder besluit over te nemen. Als de aanpassing van de verordening doorgaat, wordt het voor de supermarkten in de stad eenvoudiger om de deuren op zondag open te zetten. Er komt dan geen papierwinkel meer aan te pas.  

Alleen in de middag

Het college meldt nadrukkelijk dat het alleen de supermarkten betreft, het alleen voor de stad geldt en het alleen om de middag gaat (van 13.00 tot 17.00 uur). Laden en lossen is op zondag niet toegestaan. Hoeveel supermarkten in de stad straks gebruik gaan maken van de koopzondag, is nog niet bekend. 

In de dorpen van de gemeente Zaltbommel blijven de winkeldeuren op zondag dicht. Sterker nog, daar wordt de verordening aangescherpt, want de mogelijkheid voor supermarkten om vrijstelling aan te vragen, wordt geschrapt. Volgens het college is het mogelijk om in de verordening gebieden aan te wijzen waar verschillende regels gelden.