Volledig scherm
De Cobra 6 is verboden in Nederland. © ANP

Vuurwerkbezoek aan huis in volle gang, ook in de Bommelerwaard

KERKDRIEL/ZALTBOMMEL - De politie legt al enkele dagen huisbezoeken af bij mensen die via internet illegaal vuurwerk besteld hebben. Het gaat om een landelijke actie, maar dinsdag zijn in het kader van dit onderzoek meerdere adressen in de Bommelerwaard bezocht, zo bevestigt de politie desgevraagd. 

Over de opbrengst van deze huisbezoeken kan de politie nog niets zeggen. ,,We zijn hier al een paar dagen mee aan de gang en gaan er  nog wel even mee door", aldus een woordvoerster van de politie.  ,,Omdat we dit in het hele land doen en de actie nog niet klaar is, hebben we nu nog geen overzicht van de resultaten.”

Poolse webshops

Begin december heeft de politie vier Poolse webshops voor illegaal vuurwerk offline gehaald. Ongeveer tweeduizend Nederlanders, van wie de identiteit bekend is, deden er een bestelling. De politie kondigde toen al aan dat deze mensen bezoek konden verwachten. ,,En daar zijn we nu dus druk mee bezig", aldus de politiewoordvoerster. 

Forse straffen

Het OM laat weten forse straffen te eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk importeert, verhandelt, maakt en afsteekt. De hoogte van de straf is afhankelijk van verschillende factoren en is na te lezen in de de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten. De boetes lopen al snel in de honderden euro's en overtreders kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen.