Volledig scherm
Op de hoek van de Marten van Rossemsingel en de Johan de Wittstraat, waar vroeger interieurzaak Het Binnenhuis zat, moeten de appartementen komen. © Google Maps

Weigering vergunning dreigt voor 43 appartementen
Marten van Rossemsingel in Zaltbommel

DEN HAAG/ZALTBOMMEL - De kans is groot dat de gemeente Zaltbommel tegen haar zin een omgevingsvergunning zal moeten weigeren voor 43 appartementen aan de Marten van Rossemsingel. Zaltbommel stapte donderdag naar de voorzieningenrechter van de Raad van State om dat te voorkomen.

Tegen het appartementenplan van Van der Heijden Projectontwikkeling zijn omwonenden en de Vereniging Vestingstad Zaltbommel in verzet gekomen. Zij vinden dat er onvoldoende parkeerplaatsen zijn geregeld. 22 van de 65 parkeerplaatsen worden afgewenteld op de openbare ruimte. Dat kan niet, zeggen de omwonenden, omdat de parkeerdruk in de omgeving al te hoog is. Zaltbommel verleende toch de omgevingsvergunning op 6 juni 2017. De aanvraag van Van der Heijden voldoet aan de geldende CROW-parkeernorm, namelijk anderhalve parkeerplaats per appartement, aldus de gemeente.

Nieuw parkeerbeleid

De rechtbank Gelderland verklaarde ruim twee maanden geleden het beroep van de omwonenden en Vestingstad gegrond. De rechtbank vond de vergunning, en dan met name de parkeerplaatsrekensom, niet goed gemotiveerd. Zaltbommel moest daarom de besluitvorming overdoen. Intussen is echter in de gemeente een nieuw parkeerbeleid in werking getreden. Puur toeval, zegt de gemeente. Het nieuwe beleid is strenger en houdt in dat er voortaan twee parkeerplaatsen per huishouden moeten zijn in plaats van anderhalve. De gemeente wil met een beroep op de Raad van State voorkomen dat de besluitvorming over moet en dat het nieuwe parkeerbeleid gebruikt moeten worden. ,,In dat geval zijn er te weinig parkeerplaatsen en zullen we de vergunning moeten weigeren'', zei een woordvoerster van de gemeente. 

Koos de Looff van Vestingstad Zaltbommel is er niet rouwig om als de appartementen niet doorgaan. ,,Er klopt helemaal niets van het ontwerp'', zei hij na de rechtszitting. Het gebouw is te massaal, het terrein komt te vol te staan en er wordt te dicht op de gracht gebouwd, vindt het voormalig VVD-raadslid. 

Van der Heijden gaf donderdag in Den Haag aan te zullen wachten met bouwen totdat de Raad van State einduitspraak heeft gedaan in het hoger beroep van de gemeente. Dat kan nog maanden duren. Het verzoek om voorlopige voorziening dat de gemeente aanhangig heeft gemaakt tegen de uitspraak van de rechtbank werd vanwege gebrek aan spoedeisend belang ingetrokken. Er wordt immers voorlopig toch niet gebouwd.

  1. Restaurant met friettent in Kerkdriel ontvangt eerste gasten
    PREMIUM

    Restaurant met friettent in Kerkdriel ontvangt eerste gasten

    KERKDRIEL - Op de kleurplaat achterop de placemat van restaurant 'Gewoon Sientje' valt een serveerster over een banaan. ,,Je mag hier fouten maken", aldus 'gastvrouw' Monique Nijkamp van het nieuwe restaurant in Kerkdriel. ,,We willen bij Gewoon Sientje en het 'Frietparadijs' mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding van ervaren mensen uit de zorg en horeca werkervaring op laten doen. Denk aan koken, bedienen, de receptie en medewerker in friettent 'Het Frietparadijs' beneden. Misschien een springplank naar die echte baan. Het gaat er niet om wat je niet kunt maar wat je wel kunt."