Volledig scherm
Incontinentiemateriaal moet in West Betuwe bij het restafval. Dat kost geld. Wie het gebruikt en dus buiten zijn schuld om meer restafval heeft, kan per jaar 104 euro terugkrijgen. © Brigit Groeneveld/BD

Weinig animo voor 104 euro vergoeding voor luierafval in West Betuwe

GELDERMALSEN - In West Betuwe hebben slechts veertig huishoudens een vergoeding aangevraagd voor het extra restafval dat ze hebben als ze om medische redenen luiers of incontinentiemateriaal gebruiken. 

Dat is veel minder dan de honderden aanvragen die West Betuwe verwacht had. Wie luiers of incontinentiemateriaal gebruikt - ouders van baby’s uitgezonderd - kan per jaar 104 euro vergoed krijgen. In de praktijk kunnen inwoners ieder halfjaar 52 euro aanvragen, totdat er een systeem is om luiers te recyclen.

Met de 104 euro kunnen ze de extra kosten opvangen die ze maken omdat ze meer restafval hebben. Restafval wordt steeds duurder. 

Vijf kantjes

Sommige partijen in de gemeenteraad denken dat de aanvraag van vijf kantjes lang dusdanig ingewikkeld is dat het ontmoedigt. Ook moeten cliënten volgens hen heel veel persoonlijke gegevens prijsgeven. Meerdere partijen, pleiten voor een simpeler systeem.

,,Maak het alstublieft zo eenvoudig mogelijk, dit is veel te complex”,  zegt  Dries Mulder (SGP). VVD’er Frank Broedelet is bang dat de aanvragen zoveel tijd in beslag nemen, dat de kosten niet opwegen tegen de baten. De PvdA roept op om apotheken te betrekken bij het systeem. Wie incontinentiemateriaal koopt, krijgt dan een kaartje voor het gratis openen van de restafvalcontainer.

Quote

De mensen die het niet hebben aange­vraagd zijn ons niet bekend.

Ton van Maanen, Wethouder

Wethouder Ton van Maanen stelt dat er intussen al eenvoudiger formulieren zijn gemaakt. Maar die zijn alleen gegeven aan mensen die de oude formulieren al eens hebben ingediend. ,,De mensen die het niet hebben aangevraagd zijn ons niet bekend.”

Iedereen die de aanvraag doet, moet een aankoopbewijs óf een verklaring van de huisarts toevoegen. ,,Er is echt geprobeerd dit zo eenvoudig mogelijk te houden.” Hij wijst erop dat de aanvragen nog steeds ingediend kunnen worden. ,,Het zijn er al iets meer dan veertig, intussen.”