Volledig scherm
De gemeenteraad van Zaltbommel, met als speciale gast de Gelderse commissaris van de Koning John Berends. © Gemeente Zaltbommel

Zaltbommel heeft eindelijk nieuwe woonregels voor arbeidsmigranten

ZALTBOMMEL - Het heeft even geduurd, maar Zaltbommel heeft eindelijk een nieuw huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten. De gemeenteraad gaf donderdagavond een klap op een stuk waar een jaar intensief aan gewerkt is. 

Afgelopen jaar is over dit lastige onderwerp de dialoog met de inwoners gezocht. Er waren avonden met een panel en de gemeente hield een grote publieksenquête. Daar rolde begin dit jaar een voorstel uit dat vooral op de mening van de samenleving gebaseerd was. Toen het college het aan de raad presenteerde, bleek die daar toch andere ideeën over te hebben. 

Vrije zaterdagen

Na enkele moeizame commissievergaderingen werd duidelijk dat meer politiek overleg nodig was. De raadsfracties offerden een paar vrije zaterdagen op en dat resulteerde in een aangepast plan. Op hoofdlijnen houdt dat in dat tuinders maximaal 150 arbeidsmigranten op het eigen terrein mogen huisvesten, dat er chaletparken voor maximaal 150 personen aan de randen van de kernen mogen komen en dat er ook bij andere bedrijven die met arbeidsmigranten werken mogelijkheden zijn, mits aan allerlei voorwaarden wordt voldaan. Iedere aanvraag wordt afzonderlijk beoordeeld. Het zal dus maatwerk zijn. 

Mazen dichten en regels aanscherpen

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag stond dit aangepast voorstel op de agenda. Op het laatste moment waren er toch nog wat aanpassingen. Die moesten enkele mazen in het voorstel dichten en de regels hier en daar nog wat aanscherpen. Zo wil de raad niet dat bestaande recreatieparken worden omgekat tot woonoorden voor arbeidsmigranten. Ook kwamen er nog wat aanvullende regels die de woonomstandigheden moeten verbeteren. Die gaan onder andere over het aantal vierkante meters dat per persoon beschikbaar moet zijn, maar ook over overlast, contact met de buurt, afval, verkeer enz. De raad wil dat de huisvester niet alleen de huur int, maar ook op andere terreinen verantwoordelijkheid neemt. Dit alles wordt in vergunningen en overeenkomsten vastgelegd. 

Bijzonder

De totstandkoming van het nieuwe beleid mag je gerust bijzonder noemen. Het komt niet vaak voor dat de Zaltbommelse politiek een onderwerp op deze manier naar zich toe trekt. De nieuwe woonregels werden donderdagavond dan ook unaniem aangenomen. 

Bij het nieuwe huisvestingsbeleid hoort overigens ook een plan voor het handhaven van al deze regels. Daar gaat Zaltbommel extra geld voor uittrekken, zodat goede controles mogelijk worden.