Volledig scherm
Incontinentiemateriaal hoort in de gemeenten in het rivierengebied bij het restafval. Omdat hiervoor sinds 1 juli per zak betaald moet worden, worden gebruikers van incontinentiemateriaal op kosten gejaagd. © Brigit Groeneveld/BD

Zaltbommel komt met vergoeding voor afvalkosten
incontinentiemateriaal

ZALTBOMMEL - Inwoners van de gemeente Zaltbommel die incontinentiemateriaal gebruiken, kunnen waarschijnlijk binnenkort aanspraak maken op een vergoeding van de gemeente. 

Het gaat om 52 euro per half jaar, als tegemoetkoming in de afvalkosten. Incontinentiemateriaal moet bij het restafval, maar iedere keer dat inwoners een zakje in de ondergrondse containers storten, wordt daarvoor door Avri sinds 1 juli 1 euro berekend. Gebruikers van incontinentiemateriaal worden zo op kosten gejaagd. Dat geldt overigens ook voor mensen die medisch afval hebben dat bij het restafval moet, zoals bijvoorbeeld stoma-zakjes. Zij kunnen hiervoor een vergoeding van 26 euro per half jaar krijgen. 

Tijdelijk

De gemeentelijke regeling is tijdelijk en blijft van kracht totdat Avri incontinentiemateriaal en luiers apart gaat inzamelen. De Zaltbommelse gemeenteraad neemt op 7 november een besluit over de gemeentelijke bijdrage. Voor baby-luiers komt er geen tegemoetkoming in de kosten. 

Wie in aanmerking wil komen voor de vergoeding, kan zich vanaf maandag 18 november bij de gemeente melden. De aanvrager heeft een doktersverklaring nodig, of een bewijs van apotheek of zorgverzekeraar.