Volledig scherm
De brandweermannen met hun koninklijke onderscheidingen uitgereikt door burgemeester Rehwinkel © Olaf Smit

Zaltbommel laat lintjes nog even regenen bij de brandweer nu het nog kan

GAMEREN - Een lokale lintjesregen in Gameren nu het nog kan. Vijftien brandweervrijwilligers van de posten in de gemeente Zaltbommel kregen in Gambora een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Peter Rehwinkel. 

Met de uitreiking voorkomt Zaltbommel dat de brandweervrijwilligers hun lintje mislopen. Met ingang van 1 januari wordt de regeling afgeschaft dat mensen bij de brandweer automatisch in aanmerking komen voor een onderscheiding als ze na meer dan twintig jaar afscheid nemen. ‘Wij waarderen de inzet en de langdurige trouwe dienst van onze vrijwillige brandweermannen enorm. Daarom dienden wij een voorstel voor deze zestien onderscheidingen in, voordat de regeling vervalt’, aldus de gemeente.

Van de post Brakel kregen de volgende mensen de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau: Peter Klop en Kees en George van der Zalm. 

Van de post Gameren: Jaap van de Werken, Bas, Henk en Meck van Wijk, Bas Struijk, Catharinus Baijense en Gerrit de Weert. 

Van de post Nederhemert viel de eer te beurt aan Hendrie Hak. 

Van de post Zaltbommel was er een koninklijke onderscheiding voor groepschef Ben van Steenbergen, Martin Schouten, Sebas van Gijn en Rob Meershoek. De laatste heeft al afscheid genomen van de brandweer. 

Reguliere lintjesregen

Eigenlijk waren er zestien lintjes te verdelen. Eén brandweerman, Marcel Hutten van de post Zaltbommel, kon niet bij de feestavond zijn. Hij kreeg wel een brief dat hij het lintje in 2020 krijgt tijdens de reguliere lintjesregen.

 1. Fruithandel De Groot doelwit van criminelen na onderschepping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie
  PREMIUM

  Fruithan­del De Groot doelwit van criminelen na onderschep­ping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie

  ARNHEM/HEDEL - Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van de Hedelse groente- en fruithandel De Groot afgeperst. Er is zelfs gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’ als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de afpersing en bedreiging blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter donderdag tijdens een inleidende zitting.
 2. Een donkere duik in De Neswaarden
  PREMIUM
  ONDER WATER / VIDEO

  Een donkere duik in De Neswaarden

  AALST - Bij de duik die hij eerder op de dag maakte om naar een verloren telefoon en een portemonnee te zoeken was het ‘alsof het licht aanstond’. Duikinstructeur Pieter van der Heyden wist niet wat hij zag - eigenlijk wat hij niet zag - toen hij vervolgens met buddy Wendy van den Dungen ging duiken in De Neswaarden bij Aalst. ,,De eerste twee meter dacht ik nog ‘dit wordt mooi’, maar op vier meter diepte moest de lamp aan om iets te kunnen zien. En daarna werd het zwart.”