Wesp
Volledig scherm
Wesp © Shutterstock

Zaltbommel stopt met bestrijden van wespen

ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel stopt met het verwijderen van wespennesten in tuinen of huizen van inwoners. Zij moeten hiervoor voortaan een bedrijf bellen. 

Brigit Groeneveld

ZALTBOMMEL 

De tijd dat inwoners van Zaltbommel de gemeente kunnen bellen als ze een wespennest in tuin of huis hebben, is voorbij. Onlangs besloot de gemeente nog om deze service overeind te houden, maar dan wel tegen een marktconform tarief. Maar vrij snel daarna viel het besluit om er toch helemaal mee te stoppen. Het is specialistisch werk en omdat de deskundige ambtenaar hiervoor op dit moment wegens omstandigheden niet ingezet kan worden, hebben burgemeester en wethouders besloten om er mee op te houden. 

Het verwijderen van wespennesten is geen wettelijke taak van de gemeente. Wie overlast heeft, moet een daarvoor gespecialiseerd bedrijf bellen. Dat is overigens bijna overal in Nederland het geval. Wie toch het gemeentehuis van Zaltbommel belt, wordt voortaan doorverwezen. 

Ratten

Voor het bestrijden van ratten ligt het iets anders. Wie hiervoor verantwoordelijk is, is vaak onderwerp van discussie. Formeel kan de gemeente niet worden aangesproken voor ratten op privé-terrein, maar omdat deze dieren een gevaar voor de volksgezondheid kunnen betekenen, komen sommige gemeenten toch in actie. Zo ook Zaltbommel, die hiervoor wel kosten in rekening brengt. Een bezoek van de rattenbestrijder kost 40 euro. Mogelijk komt daar nog de borg voor de lokdozen bij.

Er zijn verschillende manieren om ratten te bestrijden. In overleg met de melder wordt gekeken welke aanpak het beste is. De aanwezigheid van bijvoorbeeld kinderen of huisdieren speelt daarin vaak een rol. Landelijk lijkt het aantal meldingen over rattenoverlast toe te nemen. Vermoedelijk omdat het gebruik van gif sinds 2015 aan strenge regels gebonden is. Wethouder Adrie Bragt zegt desgevraagd dat het in Zaltbommel wel meevalt met de overlast. 

  1. Grote zorgen om overvolle onderkomens arbeidsmigranten als besmettingshaarden corona
    PREMIUM

    Grote zorgen om overvolle onderko­mens arbeidsmi­gran­ten als besmet­tings­haar­den corona

    KERKDRIEL/WAARDENBURG - Er zijn grote zorgen over de krappe huisvesting van arbeidsmigranten en wat dat kan betekenen voor de verspreiding van corona. Helemaal net nu het werkseizoen voor ze begint. ,,Er ontstaan potentiële nieuwe besmettingshaarden’’, stelt vakbond FNV. En willekeurig controleren of er te veel arbeiders bij elkaar wonen is onverantwoord, vindt de gemeente Maasdriel.