Volledig scherm
Or zijn ook weer veel 'eigen' optredens in De Poorterij komend seizoen. The Wieners zijn erbij. © Brigit Groeneveld/BD

Zaltbommels theater de Poorterij slaat de vleugels uit

Theater De Poorterij in Zaltbommel gaat komend seizoen religieus getinte programma's verzorgen in dorpshuizen en seniorencentra. ,,We willen meer doelgroepen bedienen", zegt directeur Ron Cretier.

Er liggen nog geen data vast en namen van artiesten kan hij nog niet noemen, maar Ron Cretier van de CMN-groep, sinds 2015 exploitant van het Bommelse theater, werkt aan een plan om ook andere podia in de gemeente te gebruiken voor professionele producties. ,,Ik denk aan optredens met een religieus tintje in de dorpshuizen", legt hij uit. ,,Wellicht kunnen we dat later uitbreiden met ouderencentra. Met dergelijke programma's bereik je een groep die niet zo gemakkelijk naar De Poorterij komt, dus gaan we naar hén toe. Wij zullen de optredens dan technisch faciliteren. Poorterij-on-tour, zou je kunnen zeggen." Om niet te hard van stapel te lopen wil hij er komend seizoen 'een stuk of vier' organiseren.

Theateraanbod

Het idee van Cretier, dat hij naar eigen zeggen nog niet eerder naar buiten bracht, past in de visie van het theateraanbod 2019-2020 dat afgelopen vrijdag in de grote zaal werd gepresenteerd voor een publiek van voornamelijk trouwe gasten. Het credo van dat aanbod, opgesteld in samenwerking met de Stichting Podiumkunsten, is diversiteit. ,,We willen niet zozeer méér, maar we willen de breedte in", stelt hij. ,,En als ik zeg breed, bedoel ik écht breed. Voor elk wat wils dus."

Zijn inzet resulteert in een programma met 36 sterk uiteenlopende voorstellingen op het gebied van cabaret, dans, kindertheater en muziek. Bekende namen zijn onder meer Guido Weijers, Wibi Soerjadi, Stef Bos en Ernst Jansz. Uit eigen regio treden de groepen Ten Stories High en The Wieners voor het voetlicht.

Naast artiestenoptredens staan een paar evenementen op de rol. Zo is er het 40-jarig bestaan van filmclub Cinemaarten, wordt de Bommeldag een Bommelweekend, maakt stripheld Kuifje zijn opwachting en worden in samenwerking met de stichting Gelderse Podia talentenjachten in de categorieën comedy, musical en acteren gehouden. Ook maken lokale amateurgezelschappen als Balletschool Paulette Willemse en theatergroep Die Kleyne Luyden opnieuw hun opwachting.

Vertrouwen

De Poorterij doet het goed, en dat was vier jaar geleden wel anders. Het faillissement van de vorige exploitant bezorgde de gemeente toen de nodige hoofdbrekens. In die periode nam de CMN-Groep van Cretier het stokje over. ,,Het terugwinnen van het vertrouwen bij het publiek duurde langer dan ik hoopte, maar we tellen nu alweer jaarlijks 25.000 bezoekers", aldus de directeur. Ook de oplage van de jaarlijkse programmagids wijst op betere tijden. ,,Die steeg van 5800 naar de huidige 66.000."

Cretier exploiteert niet alleen De Poorterij, hij beheert ook de Sint-Maartenskerk. En sinds oktober is hij exploitant van cultureel en maatschappelijk centrum Burcht van Haeften in Haaften.