Volledig scherm
PREMIUM
In Zaltbommel vond de politie bij de inval een groot drugslab. © Bart Meesters

Zeven jaar geëist tegen drugsbaas, lage strafeis voor eigenaar bedrijfspand Zaltbommel

DEN BOSCH/ZALTBOMMEL - Elf drugscriminelen die chemicaliën vanuit Polen naar Nederland smokkelden, hoorden deze week in totaal 34 jaar cel eisen. Daarvan is zeven jaar voor leider Ad van V. (38) uit Eindhoven. Een deel van de chemicaliën ging naar een drugslab in bedrijfspand aan de Veilingweg in Zaltbommel.  

Volledig scherm
Er waren twee dagen nodig om alle chemicaliën die aan de Veilingweg in Zaltbommel lagen opgeslagen af te voeren. Tijdens dat werk was de weg afgesloten. © Annemiek Steenbekkers/BD

Een drugslab aan de Veilingweg in Zaltbommel was zo volgestouwd dat het de politie dagen kostte om het op te ruimen. ,,Het was een komen en gaan van trucks, elk met soms tonnen aan chemicaliën erin”, schetste officier van justitie Neeltje Keeris deze week in de Bossche rechtbank de omvang van de zaak. Ze zei in de loop der jaren ‘heel wat te hebben gezien’, ,,maar zo belachelijk veel chemicaliën nog nooit.”
Toch lijkt de eigenaar van het pand, de 56-jarige Hendrik M. uit Rossum, er met een relatief milde straf vanaf te komen: Tegen hem is ruim honderd dagen (de tijd van het voorarrest) plus een voorwaardelijke straf geëist. Hij verkeerde in geldnood, was kwetsbaar en zou om die reden zijn loodsen hebben verhuurd. Met ingrijpende gevolgen. Voor hem, maar vooral ook voor de gemeente Zaltbommel, die bleef zitten met een enorme schadepost. Het terrein is ernstig vervuild en de chemicaliën hebben ook de riolering over een lengte van een paar honderd meter vernield.