Volledig scherm
Het Oude Mannengasthuis in Esch bij de Essche Stroom waar het vroegere insteekhaventje terugkeert. © Marleen Duijf

Haventje bij Essche Stroom komt eraan

HAAREN - De eerste paaltjes voor de komst van een haventje in Esch zijn al zichtbaar in het weiland bij het Oude Mannengasthuis aan de Haarenseweg. 

Volgens Lenneke Woltermann van waterschap De Dommel wordt nu het bestek getekend en vervolgens gezocht naar een geschikte aannemer die dan de plannen kan uitvoeren.

De inwoners van Esch zijn steeds nauw betrokken bij de ontwerpen voor het haventje waar ook een gedenkplaats komt. Voor het Oude Mannengasthuis wordt een 'redoute' geplaatst: een oud verdedigingswerk dat in de regio op meerdere plekken te zien is. Door deze redoute wordt ook de privacy voor de bewoners van het Oude Mannengasthuis gewaarborgd. Dit rijksmonument is in 1491 gesticht en in 1803 herbouwd.

De terugkeer van een insteekhaven maakt deel uit van de ecologische verbindingszone bij de Essche Stroom waarmee het waterschap bezig is. Ook komt er nieuwe waterontdekplek achter de Sint Willibrordusschool en wordt nog gekeken naar het gebied ten noorden van de Runsdijk, waar het Essche loopje samenkomt met de Essche Stroom.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Boxtel e.o.