Volledig scherm
PREMIUM
Amateur-archeoloog Gerard van Kaathoven met een klein deel van alle vondsten in de heemkamer in Schijndel. © copyright Marc Bolsius

Historicus Gerard behangt met een zwaard uit de bronstijd: 'snijdt zo lekker door het papier'

SCHIJNDEL - Hij begon als jong ventje met oorlogskogeltjes en -geweren zoeken op de Schijndelse Heide. Maar nu is Gerard van Kaathoven (60) een volleerd amateurarcheoloog en staat hij met zijn laarzen in heel wat bouwputten van Den Bosch tot Schijndel en Veghel. Op zoek naar bijzondere dingen. En met succes.

Quote

We vonden kogels, mortieren, granaten, Duitse geweren. De meest gevaarlij­ke dingen lieten we liggen.

Gerard van Kaathoven:

Ohh, wat spannend was dat. Als jong 'menneke' met vriendjes naar de Schijndelse Heide vanuit de Hoevenbraak in Schijndel. Gerard van Kaathoven (60) zijn ogen gaan er nog van schitteren als hij daarover vertelt. ,,Als je er aan terugdenkt, dan is het met flink gevaar voor eigen leven geweest. Want we vonden er van alles. Kleine kogels, mortieren, granaten, Duitse geweren, Amerikaanse en Engelse spullen. De meest gevaarlijke dingen lieten we liggen. Maar de politie kwam er achter dat wij dat deden. En toen is alles in beslag genomen."

Hoe het ook zij, de liefde voor speurwerk in de bodem, daar was al op jonge leeftijd de bodem voor gelegd. En Van Kaathoven, die ooit stoffeerder was van beroep, maar later huisman werd, kon het niet meer laten. ,,Een erg mooie hobby. Het ging steeds verder. In Beemster had ik familie wonen. Daar werd vaak grond uit Amsterdam opgebracht om er droge voeten te houden. Maar daar zat vaak afval in. En daar vond ik oude, stenen pijpenkoppen. Erg leuk. Je krijgt er steeds meer lol in."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Jordens Peters verdient per direct een plaats in de basisopstelling van Willem II

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
408 stemmen