Volledig scherm
Abilio en Mara bezig met hun laatste oogst in hun moestuintje. © Roel van der Aa

Laatste oogst voor Boxtelse Mara en Abilio: 'De moestuin was ons kindje'

BOXTEL - Een groep moestuinders in Boxtel plukt deze herfst de laatste oogst van het veld. Na veertig jaar moeten hun tuintjes plaatsmaken voor een nieuwe verbindingsweg. ,,De moestuin was ons kindje."

De moestuin in het Boxtelse buurtschap Tongeren ligt er verlaten bij. Achterin, op het land van Mara Ferreira (38) en Abilio Queridinha (39), is nog wel wat leven. Op haar hurken plukt Mara gedroogde bonen van de staak. Het zou wel eens hun laatste oogst kunnen zijn. 

Sinds een paar weken weet het Boxtelse stel dat ze hun tuin moeten opgeven. ,,Na het slechte nieuws hebben we er niets meer aan gedaan", verzucht het paar, wijzend naar al het onkruid. ,,Het heeft toch geen zin meer."

Einde oefening
Al zo'n veertien jaar lang zijn Mara en Abilio bijna dagelijks in de weer in hun moestuin. Sommige tuinders
 zitten er al wel veertig jaar. Maar nu is het einde oefening voor de hobbyboeren. De beheerder van de moestuin verkocht het land aan de gemeente Boxtel, die de grond nodig heeft voor een verbindingsweg tussen Ladonk en de Kapelweg en de aansluiting van buurtschap Tongeren op die verbindingsweg. 

Quote

We gaan niet graag boos weg, maar het blijft heel jammer.

Mara Ferreira en Abilio Queridinha

De tuinders moeten hun grond voor het eind van dit jaar opgeruimd opleveren. Daar heeft niet iedereen zin in, vertelt moestuinbeheerder Martin van Liempd (60). ,,Ruim het zelf maar op, zeggen ze. Maar dat kost mij ontzettend veel tijd en mankracht. Ze nemen het mij kwalijk omdat ik het land aan de gemeente heb verkocht. Maar anders was de grond ook wel onteigend", zegt Van Liempd. 

Dure grap
Mara en Abilio begrijpen de boze reacties wel. Zelf was het stel eerst ook boos. Om de borg - 25 euro per lap grond - terug te krijgen, moeten ze alles van hun land afhalen. Dat is een dure grap. ,,We hebben veel geïnvesteerd. De kosten van wat hier staat zijn veel hoger dan de borg. En straks moeten we ook nog betalen om alles in te leveren bij de milieustraat." 

Een compensatie voor de onkosten zou wel op z'n plaats zijn, vindt Abilio. Maar dat zit er niet in. ,,We willen de boel netjes achterlaten, we gaan niet graag boos weg. Maar het blijft heel jammer. De moestuin is ons kindje, we hebben hier zoveel tijd en liefde ingestoken." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hof: onvoloende bewijs voor bedreiging Boxtelse burgemeester en wethouder
    PREMIUM

    Hof: onvoloende bewijs voor bedreiging Boxtelse burgemees­ter en wethouder

    DEN BOSCH/BOXTEL - Een Boxtelaar (49) is door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 40 uur taakstraf voor het bedreigen van een opsporingsambtenaar van de gemeente Boxtel. De man ging in beroep nadat hij door de rechtbank werd veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur voor de bedreiging van de ambtenaar en de Boxtelse burgemeester Mark Buys en een wethouder. Volgens het hof is onvoldoende bewijs voor bedreiging van de burgemeester en wethouder.

Boxtel e.o.