Volledig scherm
© N Reigersman

Landschapstriënnale komt op stoom

BOXTEL - De vijfde Landschapstriënnale met het overkoepelend thema High Green Innovating the Landscape vindt in 2020 plaats in Het Groene Woud. Door de kennis en kunde die hieruit voortvloeien, kan de regio een versnelde ontwikkeling doormaken. Kunst en cultuur spelen hier eveneens een grote rol in.

Woensdagavond vond een discussie plaats over dit toekomstbestendige landschap tijdens een bijeenkomst van Podium Circulair in De Kleine Aarde in Boxtel. ,,De Triënnale gaat over mondiale thema's als klimaatverandering en circulaire economie en die worden vertaald in het landschap van Het Groene Woud", aldus landschapsarchitect Marco Vermeulen, medeverantwoordelijke voor het programma van de Triënnale. ,,Het evenement is gericht op het verleden, het heden en de toekomst van het Nederlandse landschap." 

Living labs

Op tien plekken in Het Groene Woud, de zogenoemde living labs, komen onderwerpen aan de orde, zoals wassend water, vlees en vis.

Theatermaker Joris van Midde inspireerde zijn toehoorders met een verhaal over de rol die theater hierin kan spelen. ,,Ik wil mensen in vervoering brengen, onder meer door locatievoorstellingen. Waarschijnlijk komt samenwerking tussen de diverse partijen dan veel eerder van de grond." 

Nadat enkele toehoorders over duurzaamheidsprojecten spraken die al lopen in het betreffende gebied, waarschuwde Peter van Oers van Streekhuis Het Groene Woud voor focusverlies. ,,We worden overstroomd met heel goede ideeën, maar de thema's van de Triënnale zijn wel leidend."

Jeroen Naaijkens van Podium Circulair liet weten dat de Triënnale een aantrekkelijk evenement moet worden en dat vraagt om regie. ,,Voor de theaterproductie hebben we wel twee jaar nodig en voor de kleinere onderdelen kunnen we nu al ruimte vrijmaken. De synopsis wordt momenteel geschreven door Het Groene Woud en de Triënnale en over twee weken is die klaar. Dan kunnen jullie ons met ideeën benaderen. En in september is het programma klaar."

  1. Yvon Jaspers uit Boxtel onthult: Boer zoekt Vrouw begint 13 mei met tien vrijgezelle boeren

    Yvon Jaspers uit Boxtel onthult: Boer zoekt Vrouw begint 13 mei met tien vrijgezel­le boeren

    BOXTEL - Yvon Jaspers heeft vandaag bekendgemaakt dat het nieuwe seizoen van de KRO-NCRV-kijkcijferhit Boer zoekt Vrouw op zondag 13 mei begint. Volgens de Boxtelse zullen tijdens de eerste uitzending tien naar liefde hunkerende boeren zich voorstellen. ,,Ze kunnen niet wachten om samen met jou een fantastische en romantische zomer tegemoet te zien'', jubelt Jasper in een filmpje dat werd opgenomen in een blubberige stal vol varkens.

Boxtel e.o.