Volledig scherm
De fossiele vis Cyranichthys grandis. © Het Oertijdmuseum

Nieuwe fossiele vissoort komt uit een Boxtelse ladenkast

BOXTEL - Een nieuwe fossiele diersoort ontdek je toch ergens in een diep gat in de grond? Ja en nee. Student Jonathan Wallaard (24) vond in de collectie van het Boxtelse Oertijdmuseum een compleet nieuwe vissoort, daterend uit het laat-Krijt van de Enci-groeve in Maastricht. Maak kennis met Cyranichthys grandis. 

Wallaard, student van de Universiteit Utrecht, ontdekte de vis in een blok mergel dat al jaren in depot van het Boxtelse museum lag. Het blok komt uit de collectie van een inmiddels overleden amateurverzamelaar. Die had hem inderdaad in een diep gat gevonden, namelijk de Enci-groeve in Maastricht.

Cyranichthys grandis was - waarschijnlijk - een roofvis die aan het einde van het Krijt uitstierf ongeveer simultaan met de dinosauriërs, circa 66-67 miljoen jaar geleden. Het was een langgerekte vis die doet denken aan de hedendaagse geep, waar hij overigens geen verwantschap mee heeft. Alleen in de huidige diepzee leven vissen die er enigszins op lijken. Alle verwanten van deze vis zijn uitgestorven. 

Het ontdekte exemplaar was naar schatting 80 centimeter lang. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement