Volledig scherm
Out Herlaer heeft weer een gracht om de oude boerderij in Sint-Michielsgestel. © Domien van der Meijden

Out Herlaer heeft weer een gracht rondom oude boerderij

SINT-MICHIELSGESTEL -  De boerderij Out Herlaer uit 1850 heeft een oude 'metgezel' terug gekregen. Dat is de gracht die vroeger om de boerderij heen liep maar door de boeren van toen is dicht gegooid omdat er veel ongedierte in zat.

In opdracht van de provincie, die het goed inmiddels heeft over gedaan aan natuurbeheerder Brabants Landschap, is de laatste weken gewerkt aan het weer open leggen van de oude gracht. De puinberg die uit de gracht is gekomen, ligt nu naast de boerderij in opslag. Ze moet nog gezeefd worden.

De gracht is aangekleed met een flinke laag leem. Op die manier blijft het water beter op peil. Een klein legertje zwaluwen maakt al dankbaar gebruik van de herstelde waterpartij. Wellicht komt er op termijn nog een verbinding met de naastgelegen rivier De Dommel. Want de vraag is natuurlijk of het stilstaand water van de gracht kwalitatief goed blijf, zeker in warme perioden.

  1. Na zestig jaar is Boxtelaar op zoek naar verdwenen gedenksteen van bouwproject dat landelijk aandacht trok

    Na zestig jaar is Boxtelaar op zoek naar verdwenen gedenk­steen van bouwpro­ject dat landelijk aandacht trok

    BOXTEL - Het is 17 juni 1958 en de zes-jarige schoolkinderen Nellie Boselie en Christ van Eekelen staan in de Baandervrouwenlaan in Boxtel op hun paasbest gekleed te wachten op de minister van volkshuisvesting en bouwnijverheid ir. H.B.J. Witte en diens vrouw. Die komen een gedenksteen onthullen bij de nieuwe flats in die straat. Het is een bijzonder project in die tijd van wederopbouw. Nu zestig jaar later is heemkundige Van Eekelen op zoek naar die gedenksteen.

Boxtel e.o.