Volledig scherm
Discussie over Klijnsma-gelden in Sint-Michielsgestel. Dat zijn gelden waarmee armoede bij kinderen kan worden aangepakt. © ANP

RKVV Sint-Michielsgestel doet afstand van gemeentevoorstel om via club arme kinderen op te sporen en financieel te ondersteunen

SINT- MICHIELSGESTEL - Het lijkt op een voetbalwedstrijd zonder scheidsrechter. Zo ervaart de Gestelse voetbalclub RKVV Sint-Michielsgestel het tenminste. De club wil niet verantwoordelijk zijn voor het verdelen van Klijsma-gelden, om kinderarmoede onder clubleden te bestrijden. ,,Dat is een overheidstaak, daar hebben wij als club niet de juiste gereedschappen voor."

Sint-Michielsgestel kondigde zeer onlangs aan dat verenigingen met jeugdleden binnenkort extra geld ontvangen. ,,Dat geld (Klijnsma-geld) is bedoeld om de kinderarmoede te bestrijden. Dat is een van de maatregelen die de gemeente neemt", zo meldde Gestel aan de verenigingen. ,,Want verenigingen zien vaak als eerste dat een jeugdlid niet volledig kan mee doen door beperkte financiële armslag thuis."

,,Dit gebeurt volledig zonder overleg", zegt Frans van Engelen van de voetbalclub. ,,Begrijp ons goed. Klijnsma-gelden om armoede te bestrijden, dat juichen wij toe. Maar de uitvoering hoort bij de overheid thuis. En gemeente, u wilt het aan verenigingen overlaten, zonder dat die verenigingen handvaten hebben om mee te werken. Welke toetsingscriteria moeten we hanteren om te kunnen beoordelen of een aanvraag wel of niet gehonoreerd wordt?

Gemeente Sint-Michielsgestel reageert hierop met: ,,We willen alle vereniging juist in hun kracht zetten om eigen leden te helpen. De Klijnsma-gelden maken dit mogelijk. We vragen de verenigingen echt niet om het armoedebeleid uit te voeren met alle handvaten en kaders die daar bij horen. Wel geven we verenigingen een steuntje om eigen jeugdleden te helpen. Uiteraard nemen wij naar aanleiding van de brief van R.K.V.V. Sint-Michielsgestel nog contact met hen op."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement