Volledig scherm
Ria Schraverus. © Roy Lazet

296 pagina's over de strijd van een Boxtelse in Belarus

BOXTEL - De Boxtelse Ria Schraverus komt met een boek over haar strijd in Belarus (Wit-Rusland) voor goed onderwijs en goede zorg voor gehandicapte weeskinderen. Ze maakt zich daar al vijftien jaar hard voor.

Nog altijd krijgt Schraverus tranen in haar ogen als ze terugdenkt aan dat eerste bezoek. Hoe de kinderen in het weeshuis, allemaal lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapt, er bij liepen. Amper kleding en eten, geen speelgoed en het was er zó smérig. Maar erger nog: ze telden niet mee. Afgedankte kinderen, dat waren het. Kinderen zonder toekomst. Omdat ze toevallig de pech hadden daar geboren te worden, in een land waar de laatste dictator van Europa de bevolking overheerst en gehandicapten niet mee telden.

Stichting
Woest, was Schraverus. Want dit kon, dit mócht toch niet. Terug in Nederland richtte ze Stichting Weeshuizen Belarus op. Wist zij veel wat haar daar allemaal te wachten zou staan. Hoe lastig het zou zijn om zaken voor elkaar te krijgen onder zo’n harteloos, bikkelhard en genadeloos regiem waar geen eigen initiatieven geduld werden.

Maar toch, er werd geld ingezameld. Er kwamen donateurs. Vanuit Nederland en vanuit dáár. Het weeshuis werd opgeknapt. Er kwam een leerboerderij waar leerlingen in veeteelt, landbouw en fruitteelt worden opgeleid . Inmiddels zijn er zelfs vijf internaten met plaats voor ruim 500 kinderen die kunnen kiezen uit tien opleidingen: van naaister tot metselaar tot tractormonteur.

Sterren zonder Maan is vanaf 1 december is het verkrijgbaar. Bestellen kan via de mail. De netto-opbrengst wordt besteed aan projecten in Belarus.

Lees een interview met Schraverus in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch en de Meierij, van zaterdag 19 november.

  1. Inktober in acht jaar vanuit Utah de hele wereld over, tot in Boxtel

    Inktober in acht jaar vanuit Utah de hele wereld over, tot in Boxtel

    Inktober - elke dag een tekening online publiceren - is in 2009 bedacht door de Amerikaanse illustrator Jake Parker. Om zijn eigen vaardigheden te verbeteren, zijn creativiteit te stimuleren en om op een positieve wijze naar buiten te treden. Zijn initiatief sloeg in als een bom en inmiddels doen wereldwijd duizenden tekenaars mee aan Inktober. In oktober 2014 bijvoorbeeld werden meer dan 100.000 tekeningen op sociale media gedeeld met de hashtag Inktober. Volgens Parker werden een jaar later alleen al op Instagram meer dan 1 miljoen tekeningen gezet.

Boxtel e.o.