Volledig scherm
Architect Cleem Snijders op de binnenplaats van De Baronije in Boxtel. © copyright Marc Bolsius

Architect Cleem Snijders: 'In Boxtel voelt het alsof ik voor de hele gemeenschap werk'

BOXTEL - Wie met architect Cleem Snijders (56) door Boxtel loopt, merkt rap dat hij geboren en getogen is in het dorp. Hij strooit met wetenswaardigheden over winkels, bedrijven, woningen, hun eigenaars en bewoners. Boxtel is het portfolio van hem en zijn compagnon Hans van Stekelenburg. Neem de Stationsstraat: hier zijn zij de architecten van nieuwe appartementen, daar van een verbouwd winkelpand en even verderop hebben zij woonwijkje De Baronije ontworpen, op het terrein van de voormalige wasserij Blanca. Hun bureau heeft Boxtel de laatste decennia als geen ander smoel gegeven, van centrum tot Selissen, Oost en Lennisheuvel.

Dat deden ze niet alleen met woningen, kantoren of winkelpanden. Ook op industrieterrein Ladonk zijn tal van gebouwen van hun hand. En het bureau werkte voor zorginstellingen als Cello en Zorggroep Elde.

De aanleiding voor het gesprek: de trend in Boxtel om bedrijfs-, winkel- en kantoorpanden te verbouwen tot woningen, zoals wethouder Peter van de Wiel recent in deze krant constateerde. Snijders onderschrijft die ontwikkeling. Zijn bureau roert zich ook op dat front.

Komt die trend voor u onverwacht?

,,Helemaal niet. De provincie dringt er op aan dat gemeenten niet alleen kijken naar woningbouw in uitbreidingswijken, maar ook leegstaande plekken in hun bebouwde kom herbestemmen. Daarnaast is er meer aandacht voor duurzaamheid. Voorheen werden oude gebouwen gemakkelijker gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Nu wil iedereen, ook projectontwikkelaars, industrieel erfgoed behouden en een nieuw leven geven. Het is ook trendy om in een oude fabriek te wonen of te werken. Kijk naar Strijp-S in Eindhoven, de Piushaven en Spoorzone in Tilburg of het KVL-complex in Oisterwijk."

Volledig scherm
Cleem Snijders: ,,Ook op industrieterrein Ladonk wordt flink geïnvesteerd in betere en meer duurzame gebouwen". © Johan van Grinsven

,,Daarnaast zijn er steeds meer eenoudergezinnen en alleenstaanden. Die hoeven niet per se grote woningen. Ook jongeren zijn tegenwoordig minder geneigd om zo snel mogelijk een huis te kopen. Zij huren, want dan zijn ze mobieler, kunnen ze gemakkelijker verhuizen, desnoods naar het buitenland. Kom bij hen niet aan met een appartement in een Vinex-wijk. Zij willen wonen in stijl, desnoods in een oude houtzagerij, een oude kerk of fabriek. Dus in deze trend komen veel ontwikkelingen samen."

Zijn er veel bedrijfspanden in Boxtel geschikt om woningen in te realiseren?

,,Jawel. De Rabobank aan de Stationsstraat bijvoorbeeld. Of het pand aan de Burgakker waar nu de bibliotheek in zit. Her en der staan nog oude bedrijfspanden. En er staan veel winkelpanden leeg. Winkelen via internet is niet meer terug te dringen. En Boxtel is nu eenmaal geen winkelstad die van heinde en verre mensen trekt. Mensen doen boodschappen in Boxtel en gaan winkelen in Den Bosch, Eindhoven of Tilburg. Onze ligging bij A2 en spoor maakt dat gemakkelijk. Mijn advies: laat die lege winkels niet verkommeren, maar bouw ze om naar woningen. Gelukkig werkt de gemeente Boxtel daar nu nadrukkelijk aan mee."

Kun je elk bedrijfsmatig pand ombouwen tot woningen?

,,Als het casco nog goed is eigenlijk wel. Er zijn zoveel technieken die dat mogelijk maken. En ook belangrijk: voor dit soort woningen gelden minder strenge normen dan voor nieuwbouw. Het is goed als oude panden overeind blijven, al is het maar van de buitenkant. Dan blijft tenminste de herinnering nog. Er is al genoeg erfgoed verdwenen. Maar wat uiteindelijk de doorslag geeft, is of zo'n transformatie rendabel is."

Quote

Ik ken de historie, de economie, de cultuur én de mensen in Boxtel. Net als mijn compagnon, ook een geboren en getogen Boxtelaar. Wat wij willen is dat onze ontwerpen zich op een prettige manier in de omgeving voegen.

Cleem Snijders, architect uit Boxtel

Legt ontwerpen voor Boxtel extra druk op u als Boxtelse architect?

,,Ik zal altijd mijn uiterste best doen, ook voor een project in Roermond, Waalwijk of Kosovo. Maar ik moet toegeven dat het speciaal is om zoveel te mogen doen in Boxtel. Ik ken de historie, de economie, de cultuur én de mensen in Boxtel. Net als mijn compagnon, ook een geboren en getogen Boxtelaar. Wat wij willen is dat onze ontwerpen zich op een prettige manier in de omgeving voegen. Ik voel dat ik hier niet alleen in dienst van een opdrachtgever werk, maar van de hele gemeenschap."

Welke stedenbouwkundige ontwikkeling zou u het liefste terugdraaien in Boxtel?

,,Er is een haast historische fout gemaakt door de industrie te concentreren aan één kant van het spoor waardoor Ladonk als het ware een blokkade is geworden tussen de woonwijken van Boxtel en natuurgebied de Kampina. Dat is helaas niet meer te herstellen. Maar dat laat onverlet dat ik met groot plezier woon en werk in Boxtel."

Volledig scherm
Nieuw (links) en oud zijn in harmonie bij de entree tot De Baronije, vanaf de Stationsstraat. © Johan van Grinsven
Volledig scherm
Er was geen animo voor winkels in de 'plint' van een nieuwbouwcomplex aan de Prins Bernhardstraat in Boxtel, dus werden er woningen van gemaakt. Een goed voorbeeld van flexibel denken, aldus de Boxtelse architect Cleem Snijders. © Johan van Grinsven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement