Volledig scherm

B & W Boxtel: geen camera’s bij Geitenwei tijdens jaarwisseling

BOXTEL - Tijdens de jaarwisseling hangt de gemeente Boxtel geen camera’s op bij dierenpark de Geitenwei. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Zij wijzen daarmee een suggestie af van de raadsfractie van BALANS. Die had het college twee weken geleden op die optie gewezen.

De gemeente wil van de Geitenwei een vuurwerkvrije zone maken. Dat doet ze op verzoek van zo’n honderd omwonenden van het dierenparkje in de wijk Selissenwal. Tijdens de vorige jaarwisseling werd vuurwerk naar dieren gegooid en vervolgens naar de buurtbewoners die de daders op hun wangedrag aanspraken. BALANS vindt dat van camera’s een preventieve werking uitgaat. Het aanbrengen ervan is volgens de viermansfractie in de gemeenteraad geen kostenpost voor de gemeente omdat die de camera's in depot heeft.

B & W hebben deze kwestie besproken met de politie. Die stelt dat de gemeente waarschijnlijk weinig heeft aan toezichtcamera’s in de nacht van 31 december op 1 januari. Er zal mogelijk weinig zicht zijn, vanwege vuurwerk en mist. De politie vindt dat het effect van ter plekke controleren en optreden vele malen groter is dan van camera’s. De gemeente gaat daarom geen camera’s inzetten, maar boa’s, ofwel buitengewoon opsporingsambtenaren.

Dat betekent volgens het college niet dat cameratoezicht nooit toegepast zal worden in Boxtel. Als de openbare orde in het geding is, wil het dat zeker overwegen.

Boxtel e.o.