Volledig scherm
De Berghemse Frédèrique Niewöhner maakte zes jurken van afval. © Frédèrique Niewöhner

Berghemse ontwerpt designjurken van afval

BOXTEL/BERGHEM – Ze verwacht niet dat mensen deze week al in jurken van boterkuipjes, sinaasappelnetjes of chipszakken over straat gaan lopen. ,,Misschien op de catwalk of bij een feestje”, zegt Frédèrique Niewöhner (21) uit Berghem, die zes ‘afvaljurken’ maakte voor een schoolopdracht.

De tweedejaars leerling van de Fotovakschool in Boxtel ontwierp de kleurrijke jurken niet om mee te paraderen, maar om de kledingstukken van onder meer zakken chips, oude kranten en tijdschriften te fotograferen. Frédèrique wil met haar foto's iets vertellen. ,,Bij foto's zonder verhaal kijk je er naar en ben je klaar. Het zet je niet aan het denken. Ik wil dat er met mijn foto's meer gebeurt."

In het project 'Waste less, make a dress' wil Frédèrique dat mensen gaan inzien dat afval niet vies en onbruikbaar is. Ze hoopt ook dat consumenten minder afval weggooien. ,,Als je ziet wat er bij de stort ligt. Tijdschriften die mensen niet hebben aangeraakt, tuinmeubelen die zomaar weggegooid worden. Veel mensen hebben het knopje niet omgezet dat oude voorwerpen nog bruikbaar zijn."

Boxtel e.o.