Volledig scherm
Bernard Vekemans. © Noor Reigersman

Bernhard Vekemans: 'Ik dacht: wie heeft er nou belangstelling voor simpele strijkbouten?'

BOXTEL - Bernard Vekemans van het gelijknamige Museum Vekemans in Boxtel heeft een nieuw plan voor zijn museum. ,,We willen het museum op een paar plekken anders inrichten zodat mensen met dementie teruggebracht kunnen worden naar het verleden."

De 77-jarige Bernard Vekemans: ,,Een van de vrijwilligers, Jan van Beers, is een oud-verpleegkundige. Hij gaat ons trainen hoe we mensen met dementie moeten benaderen. Verder hebben we nog een aanvraag liggen voor touchscreens waarop bezoekers zelf informatie kunnen oproepen en bekijken. En tot slot hebben we een aanvraag ingediend voor een invalidentoilet. In oktober horen we meer."

Vekemans heeft een fraaie verzameling met onder meer strijkbouten, mangels en prachtige schilderijen met de thema’s wassen en strijken. Hij groeide op in de was- en strijkwereld: zijn vader richtte met behulp van diens vader de wasserijen Blanca en Blancatex op in 1926. Dit bepaalde carrière van de jonge Vekemans.

Ook belangrijk voor Vekemans’ leven was het kunstzinnige milieu waarin hij opgroeide. Elke zaterdagmiddag gingen hij en zijn broer samen met hun ouders iets cultureels doen: musea bezoeken en tentoonstellingen bekijken.

Boxtel e.o.