Volledig scherm
Kapelaan De Jong verruilde zijn kerk voor de botsautotent © Hettie van der Ven

Bidden in de botsauto's: eerste kermis-mis Liempde

LIEMPDE - Kerk en kermis gaan prima samen. Dat bleek zondagochtend op het Liempdse kermisterrein in het Concordiapark. De botsautobaan was voor de gelegenheid omgebouwd tot gebedsruimte, met botsauto’s en de caféstoelen van ’t Huukske als geïmproviseerde kerkbanken en een buffettafel als altaar. Kapelaan Geoffrey de Jong leidde de dienst en nam in een grote boodschappentas de benodigde ‘kerkelijke huisraad’ mee, waaronder een kelk, een kruisbeeld en wijwater.

Zo’n zeventig Liempdenaren, trouwe kerkgangers maar ook niet-religieuze belangstellenden, hadden plaatsgenomen toen stipt om 11.00 uur het ‘Salve Regina’ werd ingezet. Tijdens het gebed knipperde er permanent discolichtjes en voor de gelegenheid werd het altaar niet geflankeerd door rustig toekijkende heiligenbeelden maar door een boksbal en een draaimolen. Passerende fietsers verdraaiden hun nek om te zien wat er gaande was.

Kapelaan De Jong onderstreepte dat de combinatie kerk en kermis helemaal geen vreemde is. ,,In de Middeleeuwen was de heilige mis maar een paar keer per jaar echt voor iedereen toegankelijk. Daar werd dan ook een feest van gemaakt. Alle buurtschappen kwamen bij elkaar en na afloop was er vanuit kraampjes drank en eten beschikbaar. De kerkmis werd een kermis en droeg bij aan de gemeenschapszin." ,,Ik vond het een mooie, stichtelijke viering", aldus kerkganger Willy van Zuijlen. ,,In stilte en met respect." In Liempde lijkt een nieuwe traditie geboren.

Volledig scherm
Kinderen mochten in de botsauto plaatsnemen © Hettie van der Ven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement