Volledig scherm
In het Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel is zondag het ArcheoHotspot in gebruik genomen. Kinderen kunnen in de museumtuin met een metaaldetector munten zoeken. © Dolph Cantrijn/Bolsius

Bij Boxtelse ArcheoHotspot onderzoekt iedereen z'n bodemvondsten

BOXTEL -Zondagochtend opende wethouder Maruschka Lestrade een ArcheoHotspot in het Oertijdmuseum in Boxtel. ,,Hier kunnen mensen hun bodemvondsten door een van onze experts laten onderzoeken en wij kunnen hen dan precies vertellen wat ze hebben gevonden", vertelt Pedro Viegas, curator van het museum. 

De Hotspot maakt deel uit van het supermoderne laboratorium van het museum. Daar wordt geologisch, paleontologisch en archeologisch onderzoek uitgevoerd, niet alleen voor het museum zelf, maar ook voor andere instellingen zoals universiteiten en musea. 

Wethouder Lestrade is vol lof over de ontwikkelingen van het museum. ,,Het is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het is niet alleen een museum, maar ook een wetenschappelijk instituut dat structurele ondersteuning verdient", zegt ze. 

Buiten halen de broertjes Sebastiaan en Willem met een metaaldetector de eerste penningen uit het zand. Sebastiaan vertelt trots dat hij met opa al eens een kogelhuls en een Zeeuwse duit heeft gevonden. Ook de klas van Willem heeft dankzij opa kennisgemaakt met de metaaldetector. ,,Er zaten allemaal muntjes verstopt in de zandbak", zegt hij. ,,En na het zoeken moesten jullie allemaal onder de douche", lacht opa.