Volledig scherm
© BD

Boxtel hoopt dat Brabant lapt

BOXTEL - Ruim tien miljoen euro kwam Boxtel een paar maanden geleden tekort om de grote verkeersprojecten, zoals aanleg ontsluitingsweg Ladonk en verbreden van de Keulsebaan, de komende jaren te realiseren. Dinsdagavond kregen de raadsleden tijdens een 'bijpraatsessie' over de plannen een geheel ander plaatje voorgelegd. Boxtel houdt geld over en kan daarom zelfs nog twee zaken aanpakken die nu nog niet in de plannen zitten. Daarvoor moet de provincie Brabant wel flink met subsidie over de brug komen.

Een van de eieren van Columbus is in dit geval 'de scope'. De onderdelen van de plannen zoals aanvankelijk opgesteld. Boxtel heeft in die plannenmakerij rekening gehouden met de aansluiting van de vernieuwde Keulsebaan op rijksweg A2. Door dat stuk uit 'de scope' te halen, kan er een flinke subsidie voor worden gevraagd aan de provincie. Het levert zo maar 1,7 miljoen euro op. Wethouder Herman van Wanrooij liet weten alle vertrouwen te hebben dat het geld ook komt. ,,Het overleg dat we hebben gehad met provincie, maar ook Rijkswaterstaat, was zeer positief."

Duits Lijntje

Een ander voordeel 'levert' het Rijk. Dat ziet geen heil meer in handhaven van het Duits Lijntje tussen A2 en spoor en is bereid dat stuk over te dragen aan Boxtel. De gemeente kan het tracé weer gebruiken voor de aanleg van de vernieuwde Keulsebaan en bespaart 2,1 miljoen euro. En de provincie heeft al gezegd er geen probleem mee te hebben om de compensatie voor de BTW in het project te laten zitten en dat levert voor het Boxtelse project ook nog eens 2,6 miljoen euro op.

En zo zijn er ook nog wat andere posten, zoals de prijscompensatie die niet was meegerekend en zo links en rechts een te hoge raming voor de aankoop van vastgoed, waardoor de begroting ook met 2,5 miljoen euro naar beneden kan worden bijgesteld.

Projectleider Ludwig van Duren kon dinsdagavond zelfs twee extra wensen van de gemeenteraad in vervulling laten gaan. Een aansluiting van Tongeren op de aan te leggen fietstunnel en verbetering van de rotonde Boseind. Door ze als project voor te dragen, lapt de provincie als het goed is 50 procent subsidie (1,2 miljoen euro) waardoor de teller voor de Boxtelse verkeersprojecten uiteindelijk op een minuscuul tekort van 50.000 euro uitkomt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement