Volledig scherm
Leden van Lionsclub Dommel & Aa staken in april nog de handen uit de mouwen in de Boxtelse voedseltuin. Meer vrijwilligers zijn welkom. © Theodoor van Leeuwen

Boxtel kampt met tekort aan vrijwilligers voor voedselbank

BOXTEL - Een flink tekort aan vrijwilligers dreigt de voedselbank en voedseltuin in Boxtel op te breken. Een soepele bedrijfsvoering komt er door in het geding.

Het zijn mooie organisaties, van groot belang voor mensen die het minder breed hebben: de voedseltuin en de voedselbank in Boxtel. Het zijn evenwel ook organisaties die draaien op de inzet van vrijwilligers. En daaraan is een groot tekort. ,,Het is niet zo dat sluiten dreigt, maar het probleem is wel evident, daar draaien we niet om heen", aldus burgemeester Mark Buijs, die samen met de voorzitters van voedselbank en - tuin, Arjen Witteveen en Theodoor van Leeuwen, een klemmende oproep Boxtel instuurt om meer vrijwilligers voor beide organisaties.

Oogsttijd  

Van Leeuwen: ,,Op dit moment zouden de boontjes geplukt moeten worden. Ze hangen er ook fraai bij, maar ik heb in feite niemand om ze van het land te halen." De voedseltuin, die produceert voor met name de Boxtelse voedselbank, heeft momenteel tien vrijwilligers. ,,Vijfentwintig zijn er nodig om het werk, zeker in deze oogsttijd, te kunnen doen", aldus Van Leeuwen.

Quote

De boontjes zouden nu geplukt moeten worden, maar ik heb niemand om ze van het land te halen.

Theodoor van Leeuwen , voedseltuin

Bij de voedselbank zijn al 65 vrijwilligers actief, maar komt voorzitter Witteveen er nog altijd zo'n tien te kort. ,,In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt nu de tijd wat beter is geworden, groeit het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank", zegt Witteveen. ,,Wij zijn van 160 naar 180 cliënten per week gegaan, dat zijn 500 monden." Vrijwilligers zijn op alle afdelingen nodig. Vervoer, op locatie en coördinatie. ,,En het hoeft niet voor de hele week te zijn. Wie een paar uur of een dag zich wil inzetten, is ook zeer welkom."

Energie  

Witteveen en Van Leeuwen, door de burgemeester geroemd vanwege hun inzet voor de gemeenschap, wijzen op het feit dat vrijwilliger zijn ook mooi is. ,,Het ontwikkelt talenten die je niet dacht te hebben", zegt Van Leeuwen. ,,Je ontmoet andere mensen, krijgt er energie van. Mijn motto voor deze wervingscampagne is: vrijwilligerswerk verrijkt je leven."
Burgemeester Buijs onderstreept dat. ,,Natuurlijk kampen veel organisaties met het probleem. Wij gaan daarom ook als gemeente kijken hoe we vraag en aanbod van vrijwilligers beter op elkaar kunnen afstemmen."