Volledig scherm
© Noor Reigersman

Boxtels Luilekkerland voor fossielenverzamelaars

BOXTEL – Zondag was de Groene Poort te Boxtel nog meer dan anders een soort luilekkerland voor liefhebbers van fossielen. Het museum hield een fossielendeterminatiedag en daar kwamen mensen uit heel Nederland en uit België op af. “Zulke dagen zijn er eigenlijk niet in Nederland,” vertelde medeorganisator René van der Vliet. “De vorige keer was het in mijn bedrijf, maar dit is natuurlijk veel mooier. Als het een succes wordt, dan gaan we dit elk jaar doen.”

Nicky Alberts uit Geldrop en zijn kinderen Bruno (12) en Marissa (10) hadden veel fossielen meegenomen om te laten zien aan de Belgische specialist Mark Bosselaers die zich boog over het binnenoor van een walsvis. “Wij zochten vaak in Mill waar zandwinning plaatsvond, en nu in Antwerpen, waar is gegraven voor een dok.” Dochter Marissa had diverse haaientanden in haar bezit, onder meer die van een Megalodon. “Dat is de grootse haai die ooit heeft geleefd.”

Een eindje verderop waren de afmetingen van de vondsten een stuk kleiner. “Ik heb een aantal woelmuistandjes meegenomen,” legde Marleen Schouten uit Nieuwegein uit. “Die vind je op Maasvlakte 2. Als het een beetje waait, zie je ze liggen. Tenminste, als je op je buik gaat liggen.” Specialist Francien Dieleman hield het tandje onder de microscoop. “Deze is zeker meer dan een miljoen jaar oud.” Schouten en Dieleman bleken elkaar al lang te kennen. “Het wereldje van de doorgewinterde verzamelaar is heel klein. Je komt elkaar aldoor tegen,” vertelde Schouten.

In de grote hal stonden diverse kraampjes met fossielen, onder wie Herman Zevenberg van Fossel.net. “Ik heb de site als hobby opgericht, maar als snel bleek er veel belangstelling te zijn. Het is uitgegroeid tot een community met een forum. En er staat een determinatiesysteem op.”

Volledig scherm
Volledig scherm
© Noor Reigersman