Volledig scherm
SP-gemeenteraadslid Dave van de Ven (midden) hoort tijdens een avond rondwandelen in de wijk Selissenwal in Boxtel een litanie aan overlastklachten aan. © roy lazet

Boxtelse buurt wil woongenot terug

BOXTEL - Drugshandel en -gebruik, over trottoirs schuren met scooters en auto's, vernielingen, lawaai tot diep in de nacht en veel troep op straat. Bewoners van de Boxtelse Van Beekstraat  en omgeving, veelal ouderen, zijn de problemen in hun buurt beu. Velen voelen zich onveilig. Sommigen durven 's avonds de straat niet meer op. 

Dat blijkt tijdens een rondje door de buurt met SP-raadslid Dave van de Ven. Buurtbewoners vertellen wat er mis is, maar alleen anoniem, uit angst voor represailles. Er zijn al eieren en zakjes verf tegen ramen aangegooid van mensen die overlastgevende jongeren op hun gedrag aanspraken. Van de Ven stuurde onlangs een brandbrief naar burgemeester en wethouders over deze kwestie. Hij stelt tijdens de rondwandeling: ,,De leefbaarheid is hier ernstig aangetast. Er moet meer gebeuren dan wat de gemeente tot nu toe doet." Dat erkent de gemeente: die blijft optreden tegen drugshandel maar gaat ook een eigen honk voor de jongeren zoeken.

Het is kil en het regent pijpenstelen. Logisch dat op deze doordeweekse avond weinig volk op straat is. Nergens hangjongeren te bekennen. Niet in de Van Beekstraat, niet bij gemeenschapshuis De Walnoot, de Prinses Amaliaschool, de nabijgelegen vijver, verschillende appartementencomplexen en niet bij de Geitenwei. 

Maar buurtbewoners weten het zeker: er wordt gedeald. ,,Nagenoeg open en bloot. Dat komt omdat de jongeren zich onaantastbaar voelen", zegt een van hen. Tussen de twintig en dertig jongeren hangen hier regelmatig rond, in wisselende samenstellingen. Overlast is er niet steeds op dezelfde plek en niet elke dag. In de herfst en winter minder. Bij een entree van wooncomplex Banier liggen tal van gripzakjes waar soft- of harddrugs in gezeten hebben en restanten van joints. Het bellenbord is er al eens vernield. Bewoners treffen soms condooms in het portiek aan.  

De hangjongeren zijn brutaal, vindt de buurt. Soms gaan ze niet opzij als iemand een woongebouw in of uit wil. Enkele bewoners durven 's zomers niet op hun balkon aan de straatkant te zitten. De hangjongeren schelden bewoners uit, steken hun middelvinger op en er zijn zakjes verf of eieren tegen ramen gegooid. Al lang spreken bewoners de jongeren niet meer aan op hun gedrag en ook bellen ze  de politie niet meer. ,,Die komt toch niet of te laat." Hun hoop is nu gevestigd op de gemeente. Maar overleg leverde tot nu toe te weinig op, stellen ze. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement