Volledig scherm
In Boxtel en Sint-Michielsgestel blijft het buurtnetwerk BIN nog maanden uit de lucht. © BD

Buurtnetwerk Boxtel en Gestel blijft nog maanden uit de lucht

BOXTEL/SINT-MICHIELSGESTEL - Het Buurt Informatie Netwerk (BIN) in Boxtel en Sint-Michielsgestel blijft nog maanden uit de lucht. Ook moeten alle 2.200 leden zich opnieuw aanmelden als een nieuw netwerk in werking is. Dat melden beide gemeenten aan de BIN-deelnemers. 

Leden van het netwerk kunnen anoniem melding maken van verdachte zaken in hun buurt. Een BIN-coördinator verzamelt de gegevens en zet die indien nodig door naar politie of gemeente. In oktober bleek dat de anonimiteit van de leden niet meer gewaarborgd was. Een datalek kwam aan het licht toen een coördinator een bericht naar leden stuurde en dat van sommigen als onbestelbaar terug kreeg inclusief het mailadres van de geadresseerden. Dat hele traject dient echter anoniem te verlopen. Daarop haalden Boxtel en Gestel midden oktober het hele BIN-netwerk uit de lucht. 

Testen

De gemeenten hebben het contract met de softwareleverancier van het BIN-netwerk inmiddels ontbonden. Er komt een nieuw systeem voor in de plaats, maar dat moet nog uitgebreid getest worden. De beide gemeenten hopen het nieuwe netwerk eind januari in de lucht te hebben. 

Boxtel en Sint-Michielsgestel hebben alle BIN-leden een e-mail gestuurd, met daarin de vraag of hun e-mailadres in een nieuw bestand maximaal zes maanden opgeslagen mag worden. Dat bestand wordt alleen gebruikt om mensen te informeren over het nieuwe BIN. Als dat eenmaal in de lucht is, wordt niemand automatisch aangemeld. Dat moeten de ongeveer 1.300 Boxtelse leden en 900 Gestelse leden zelf opnieuw doen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement